Ranní check: Nvidia loví české startupy, hračkářství Hamleys mizí, Evergrande jde do likvidace

Kalifornské sídlo Nvidia

Kalifornské sídlo Nvidia Zdroj: Coolcaesar, Wikimedia Commons

Dobré ráno! Je 30. den roku, svátek má Robin. V tento den v roce 2020 Světová zdravotnická organizace vyhlásila probíhající epidemii koronaviru 2019-nCoV za globální stav zdravotní nouze.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Evergrande padla. Soud poslal nejzadluženějšího developera na světě do likvidace

Soud v Hongkongu poslal v pondělí do likvidace čínskou realitní společnost China Evergrande, která je se závazky ve výši přes 300 miliard dolarů (6,8 bilionu korun) nejzadluženějším developerem na světě. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž rozhodnutí pravděpodobně bude mít výrazné dopady na čínské finanční trhy.    

✅ Šmejcova Emma Capital vytvoří společný podnik s PNS. Rozdělí si divizi firmy Mailstep

První novinová společnost (PNS), největší distributor tisku na českém trhu, vstoupí do divize finishingu společnosti Mailstep, která je jednou z největších tuzemských firem zaměřených na logistiku v sektoru e-commerce a poskytuje služby balení, zpracování zásilek pro předplatné a přepravu či doručování zejména pro mediální domy a polygrafický průmysl. PNS získá v nově vzniklé společnosti MailFinish padesátiprocentní podíl, necelá druhá polovina (45 procent) zůstává ve vlastnictví skupiny Emma Capital a zbylých pět procent pak ve vlastnictví Jana Rozlivky. Cenu transakce strany nezveřejnily.        

 

✅ Hračkářství Hamleys zmizelo z Česka. Místo toho vznikne zábavní centrum

Slavné britské hračkářství Hamleys už v Česku nikdo neuvidí. Po osmi letech se český investor Pavel Čmelík a společnost Hamleys neshodli na tom, jak by tento obchod měl vypadat, upozornily Hospodářské noviny. Obchody sice zůstávají, změnily ale název. Místo červeno-bílého nápisu Hamlays se objevilo The Playground.             

✅ Nvidia v rámci exploze AI loví v Česku startupy. Nabízí jim slevy, investice či podporu prodeje

Americká čipová společnost Nvidia se chce v Česku více zaměřit na podporu technologických startupů. Začala zde propagovat program Inception, v rámci něhož začínajícím firmám nabízí technologie zdarma nebo napojení na investory. Firma také sama do startupů investuje.         

Stane se dnes:

  • Nový francouzský premiér Gabriel Attal představí v Národním shromáždění programové prohlášení své vlády
  • Mezinárodní měnový fond zveřejní aktualizaci podzimního výhledu světové ekonomiky
  • Organizace Transparency International zveřejní celosvětový index vnímání korupce za loňský rok