Hračkářství Hamleys zmizelo z Česka. Místo toho vznikne zábavní centrum

Hračkářství Hamleys

Hračkářství Hamleys Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Slavné britské hračkářství Hamleys už v Česku nikdo neuvidí. Po osmi letech se český investor Pavel Čmelík a společnost Hamleys neshodli na tom, jak by tento obchod měl vypadat, upozornily Hospodářské noviny. Obchody sice zůstávají, změnily ale název. Místo červeno-bílého nápisu Hamlays se objevilo The Playground. 

Značka Hamleys v Česku fungovala na základě franšízové smlouvy. Pavel Čmelík ukončení spolupráce s Hamleys potvrdil. „S Hamleys jsme se nedomluvili na prodloužení spolupráce. Zjednodušeně lze říct, že jsme každý věřili v něco jiného. Hamleys chtěli mít tradiční kamenný obchod s hračkami, zatímco my chceme indoor zábavní centrum, kam se lidé chodí primárně bavit,“ uvedl pro HN Čmelík. 

Stále však chce zachovat prodej zboží. „Nejsou to jen hračky, ale i produkty pro široké spektrum zákazníků. Dokonce můžeme říct, že klasických hraček bude spíše méně. Nový koncept provozujeme pod značkou The Playground, což svým názvem vystihuje náš dlouhodobý cíl,“ dodává Čmelík. 

Čmelík vlastní společnost Inexad, která v Česku provozuje i několik obchodů s módou. Společnost Hamleys v roce 2019 koupila indická retailová skupina Reliance Retail.

Otevření prodejny Hemleys v ulici Na Příkopech v roce 2016 byla velká událost. Dokonce se jednalo o největší prodejnu v Evropě včetně domovské budovy v Londýně. Na šesti tisících metrech čtverečních a třech podlažích zákazníky upoutala obří skluzavka, která se vine z horního patra atria až do jejího přízemí, dětský kolotoč, mechanický bagr, vodní kanál, ale také třeba akční obsluha v kostýmech, která hračky návštěvníkům předváděla.

V loňském roce byly tržby českého Hamleys podle Čmelíka kolem 200 milionů korun a EBITDA marže se pohybovala kolem deseti procent. Spojení s touto značkou už je ale minulostí. Čmelík na začátku roku zavřel také dvě další pobočky Hamleys na Letišti Václava Havla a v sousedním outletovém centru POP Airport miliardáře Karla Pražáka.