Ranní check: Operátoři poslali miliardy do zahraničí. Investujte teď, říká portfolio manažer

Operátor T-Mobile

Operátor T-Mobile Zdroj: Blesk:CNC_Martin Přibyl

Dobré ráno! Je 277. den roku, svátek má František. V tento den v roce 1991 byl přijat takzvaný velký lustrační zákon. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Mobilní operátoři opět poslali miliardové zisky do zahraničí

Mobilní operátoři působící na českém trhu loni odvedli miliardové zisky svým majitelům. Vysokou dividendu z telekomunikačních aktivit získala také česká finanční skupina PPF vlastnící společnosti O2 a Cetin.

✅ Čas naskočit do investic je teď. Za rok to bude za mnohem vyšší ceny, míní Michal Semotan

Ostřílený portfolio manažer, jeden z nejznámějších v Česku, má v J&T Investiční společnosti na starosti hned dva akciové fondy – Opportunity a Dividend. Michal Semotan říká, že kvůli zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank, ať už amerického Fedu, evropské ECB, či naší ČNB, které se tak snaží dostat inflaci pod kontrolu, se vklady či dluhopisové fondy staly velkou konkurencí investicím do akcií.

✅ Polské strany se předhánějí v kupování voličů. Rozpočet zatěžuje i zbrojení

Polsko má před sebou napínavé volby, ve kterých se strana Právo a spravedlnost (PiS) pokusí udržet u moci. Ve snaze zajistit si hlasy slibuje další štědré sociální programy a je v podezření, že před hlasováním udržuje nízké ceny pohonných hmot. Pozadu nezůstává ani opoziční Občanská platforma (PO), která láká voliče na zvýšení platů úředníků a učitelů. Drahé sliby dávají politici v době, kdy státní rozpočet zatěžují také obří výdaje na zbrojení či energetickou transformaci.

✅ Playmobil je v krizi. V Chebu výrobce od začátku roku propustil přes sto lidí

Mateřská společnost německého výrobce hraček Playmobil oznámila, že jen v Německu zruší asi 370 míst, celosvětově pak 700. Informoval o tom magazín Der Spiegel. Firma má pobočku i v českém Chebu, které se propouštění dotklo také. Od začátku roku se musela rozloučit s více než stovkou pracovníků, potvrdila e15 prokuristka Playmobil CZ Martina Wunderlichová.

Stane se dnes:

  • Vláda by měla potvrdit rozhodnutí o dočasném zavedení namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem. 
  • Prezident Petr Pavel vystoupí s projevem v plénu Evropského parlamentu, který bude jednat o nových evropských pravidlech pro migraci.
  • Slovenská vláda pravděpodobně rozhodne o reakci na rozhodnutí Česka, Polska a Rakouska zavést kontroly na hranicích se Slovenskem.
  • Královská švédská akademie oznámí držitele Nobelovy ceny za chemii.