Ranní check: Potraviny příští rok zlevní, Škodovka odstavuje výrobu a koruna oslabuje

Potraviny se od ledna 2024 přesunou do nižší sazby DPH. Podle řetězců díky tomu zlevní.

Potraviny se od ledna 2024 přesunou do nižší sazby DPH. Podle řetězců díky tomu zlevní. Zdroj: Pexels

Dobré ráno! Je 251. den roku, svátek má Mariana. V tento den v roce 1967 byla zahájena stavba dálnice Praha-Bratislava.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv uplynulých hodin.

✅ Škoda Auto částečně odstavuje výrobu kvůli povodním ve Slovinsku

Automobilka Škoda Auto omezuje výrobu ve svých závodech v Mladé Boleslavi a v Kvasinách. Oznámila to v dopisu dodavatelům. Jako důvod uvádí záplavy ve Slovinsku, které postihly významného dodavatele koncernu Volkswagen. Redukce výroby se nedotkne plně elektrického modelu Enyaq. Vyplývá to z dopisu automobilky dodavatelům, který má e15 k dispozici.

Koruna ztrácí půdu pod nohama. Euro je nejdražší od konce loňského roku

Koruna v posledních dnech oslabila vůči společné evropské měně na nejslabší úrovně od konce minulého roku – jedno euro nyní vyjde na více než 24,30 koruny. Až do půlky prázdnin se přitom kurz držel pod hranicí 24 korun. Takový vývoj může zdražit pohonné hmoty či dováženou elektroniku. A může mít i vliv na rozhodování bankovní rady České národní banky ohledně nastavení úrokových sazeb.

Čína si začíná vyrábět vyspělé čipy sama. Může přežít i pod sankcemi

Číně se pravděpodobně podařil významný průlom v polovodičové výrobě. Nový telefon Huawei Mate 60 Pro obsahuje moderní čip Kirin 9000s vyrobený vyspělou sedminanometrovou technologií. Huawei si ho nenechala vyrobit u tchajwanského kolosu TSMC jako v minulosti, ale u domácí čínské alternativy SMIC. I když může jít o výrobek s vysokým podílem zmetků, ukazuje se, že asijská velmoc tlačí na domácí inovace v situaci, kdy ji omezují americké technologické sankce.

Potraviny budou od ledna levnější, slíbily Fialovi obchodní řetězce

Zástupci osmi velkých obchodních řetězců podle premiéra Petra Fialy (ODS) během čtvrtečního jednání na ministerstvu zemědělství ujistili představitele vlády, že připravované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) se propíše do poklesu cen potravin a že budou dbát ještě více i na jejich kvalitu. Návrh na přesunutí potravin ze současné 15procentní sazby DPH do 12procentní totiž obsahuje konsolidační balíček, který včera ve druhém čtení schválila Poslanecká sněmovna.

Stane se dnes:

  • Pokračuje schůze Poslanecké sněmovny. Předpokládá se, že poslanci by mohli dál projednávat vládní konsolidační balíček. Případně by mohli schvalovat možnost podávat žádosti o přiznání důchodu také online.
  • Ministerstvo životního prostředí představí aktuální úpravy a data k programu Oprav dům po babičce. 
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v Německu za srpen.