Konsolidační balíček míří ve Sněmovně ke schvalování. Úpravy chce opozice i koalice

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hájil ve Sněmovně vládní úsporný balíček.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) hájil ve Sněmovně vládní úsporný balíček. Zdroj: ČTK/Michaela Říhová

Vládní konsolidační balíček ve čtvrtek prošel ve Sněmovně druhým čtením a je tak před závěrečným schvalováním. Poslanci vznesli osm desítek návrhů úprav, úpravy balíčku navrhla i vládní koalice. Poslanci by měli předlohu schvalovat na konci září. Opozici se nepodařilo prosadit vrácení předlohy k novému projednání v rozpočtovém výboru. Samotné druhé čtení trvalo zhruba sedmnáct hodin a provázela ho kritika ze strany opozice. Vládě má umožnit v příštím roce snížit schodek rozpočtu o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) již dříve ujistil, že prostuduje všechny pozměňovací návrhy, i ty opoziční. Jde mu hlavně o zachování objemu úspor. V závěrečném slově uvedl, že české veřejné finance nejsou v dobrém stavu, je proto nutné něco dělat. Možné jsou podle něho dvě sady opatření k poklesu schodků státního rozpočtu, a to zvýšení některých daní a snížení některých výdajů, nebo jejich kombinace, přičemž nic z toho není populární.

Podle Babiše balíček není zapotřebí

Podle expremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše však není konsolidační baliček zapotřebí. Stejně jako bývalá ministryně financí v jeho vládě Alena Schillerová i jako opoziční SPD tvrdí, že vláda zásadním způsobem zvyšuje daně. Podle Babiše by vláda měla postupovat cestou investic. Předseda klubu SPD Radim Fiala zase míní, že by vláda měla spíše snižovat nepovinné výdaje.

Vládní balíček mění především daňové zákony. U daní z příjmů ruší některé výjimky. V případě daně z přidané hodnoty zavádí pouze dvě sazby místo nynějších tří, a to 12 a 21 procent. Proti původnímu vládnímu návrhu budou do nižší sazby spadat i noviny. Opoziční poslanci chtějí do nižší sazby zařadit třeba dámské hygienické pomůcky nebo řezané květiny.

Zvyšuje se daň z nemovitostí, a to o 1,8násobek. Veškerý výnos z této daně zůstane podle koaličního kompromisního pozměňovacího návrhu obcím, zatímco původní vládní návrh počítal s tím, že část výnosu dostane stát. Výměnou za to se sníží podíly obcí na některých daních z příjmů v rámci rozpočtového určení daní.

Firmám se zvýší sazba daně z příjmů z nynějších 19 na 22 procent. Proti původnímu vládnímu návrhu se nebude zvyšovat renta pro bývalé prezidenty vyplácená podle zvláštního zákona.

Opozice chce řadu změn z balíčku vypustit, nebo je chce zmírnit. Například poslanec ANO Patrik Nacher chce zachovat a případně posílit státní podporu stavebního spoření. Jeho straničtí kolegové Radek Vondráček, Jaroslav Faltýnek a Petr Sadovský chtějí zachovat výjimku, která umožňuje daňovou uznatelnost tichého vína jako daru v hodnotě do 500 korun. Vláda chce daňovou uznatelnost naopak zrušit. Podle ministra Stanjury tuto výhodu využívaly většinou zahraniční firmy.

Stanjura ujišťuje, že koalice všechny pozměňovací návrhy prostuduje. Musí se nad nimi sejít ještě sněmovní rozpočtový výbor, aby k nim vydal své stanovisko. Projednáním balíčku ve druhém čtení skončilo i čtvrteční jednání Sněmovny. Poslanci se sejdou opět v pátek ráno. Zabývat se mají hlavně dalšími zákony ve druhém čtení.

Balíček možná zakáže podpůrné akce při prodeji cigaret

Koalice chce konsolidačním balíčkem nově zakázat podpůrné akce při prodeji tabákových výrobků. Jde například o poskytování dárků nebo jiných výhod. Pozměňovací návrh, jehož větší část přestavují různé legislativní úpravy a zpřesnění předlohy, představil při dnešním druhém sněmovním čtení zpravodaj Jiří Havránek (ODS).

„Jednoduchý příklad, který jste, věřím, v trafice zaznamenali mnozí: Poskytnutí lahve tvrdého alkoholu v souvislosti s nákupem určitého množství cigaret,“ přiblížil Havránek jeden z nyní využívaných postupů. Tabákový průmysl a obchodníci k nim podle důvodové zprávy přistoupili kvůli výrazném zdražování tabákových výrobků v posledních letech a kvůli přesunu přesunu spotřebitelů k alternativním nikotinovým výrobkům.

„Běžnou se tak stala nabídka nejrůznějšího zboží za nákup určitého počtu krabiček cigaret, avšak počáteční forma přerostla v absolutní dominanci nabídky prémie v podobě rozdávaného alkoholu,“ stojí ve zdůvodnění.

Takové praktiky podle dokumentu podkopávají snahy snížit podíl kuřáků a motivovat je k přechodu k méně rizikovým nikotinovým alternativám. Na darované výrobky mohou prodejci uplatnit vratku odpočtu daně z přidané hodnoty, která může podle odhadů objemu loňských reklamních akcí činit celkově až 70 milionů korun za rok. „Stát takto na uvedenou nežádoucí činnost nepřímo přispívá,“ dodává zdůvodnění.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího stavebního spoření