Potraviny budou od ledna levnější, slíbily Fialovi obchodní řetězce

Obchodní řetězce ujistily vládu, že potraviny od příštího roku zlevní.

Obchodní řetězce ujistily vládu, že potraviny od příštího roku zlevní. Zdroj: shutterstock

Premiér Petr Fiala (ODS)
2
Fotogalerie

Zástupci osmi velkých obchodních řetězců podle premiéra Petra Fialy (ODS) během čtvrtečního jednání na ministerstvu zemědělství ujistili představitele vlády, že připravované snížení daně z přidané hodnoty (DPH) se propíše do poklesu cen potravin a že budou dbát ještě více i na jejich kvalitu. Návrh na přesunutí potravin ze současné 15procentní sazby DPH do 12procentní totiž obsahuje konsolidační balíček, který od úterý ve druhém čtení schvaluje Poslanecká sněmovna.

Fiala zopakoval, že vláda nechce být soudcem ve sporu, kdo má větší podíl na vysokých cenách potravin v posledním roce. Chce se nicméně zapojit do cesty, jak kromě cen zajistit českému zákazníkovi přístup ke kvalitním potravinám jako v okolních zemích. „Vláda neurčuje ceny potravin, budeme dál mluvit se zemědělci a obchodníky tak, aby ceny a kvalita byly uspokojivé,“ uvedl premiér. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) připomněl příklad s cenou polských borůvek v Polsku a těch se stejným původem prodávaných v Česku.

Oba představitelé vlády podle svých slov také na jednání požádali obchodní řetězce o větší podporu pro české producenty, když o stejném tématu jednali Fiala s Výborným se zástupci potravinářských podniků již ve druhé polovině srpna na agrosalonu Země živitelka.

Inflace u potravin a nealkoholických nápojů podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu dosahovala meziročně 9,5 procenta. Od konce loňského roku postupně klesá, když v lednu dosahovala téměř 25 procent.

S prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou a zástupci řetězců se sešel v únoru Výborného předchůdce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Schůzky se tehdy účastnila také Agrární komora ČR. Prouza upozorňoval na to, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jasně ministrovi řekl, že není možné jednat o cenách nebo obchodních strategiích.

Úřad uvedl, že považuje výměnu citlivých obchodních informací za problematickou zejména v rámci sdružení soutěžitelů či napřímo mezi jednotlivými soutěžiteli na horizontální úrovni, protože takové jednání může nejpravděpodobněji vést k narušení hospodářské soutěže. Nekula letos dal ÚOHS podnět kvůli vysokým cenám cukru a vajec na pultech obchodů.