Ranní check: PPF se loni výrazně propadl zisk, Moskvu napadly drony

Skupině PPF loni klesl čistý zisk téměř o polovinu.

Skupině PPF loni klesl čistý zisk téměř o polovinu. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Dobré ráno! Je 151. den roku, svátek má Kamila. V tento den před dvaceti lety bylo zinscenováno otevření fiktivního supermarketu, hlavní součást filmového dokumentárního projektu Filipa Remundy a Víta Klusáka Český sen. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Praha připravuje k výstavbě více než 1400 bytů

Nenasytný pražský bytový trh to sotva zachrání, po letech rozprodávání městských bytů v privatizacích se ovšem schyluje k obratu. U jedenácti projektů nových domů s 1433 byty, které připravuje Pražská developerská společnost patřící pod magistrát a které již schválila městská rada, práce postoupily a stavět by se tak mohlo začít za dva až tři roky. Jedná se podle výroční zprávy společnosti třeba o novou čtvrť v Nových Počernicích, bytové domy na Palmovce nebo v okolí chystané stanice metra D Nové Dvory.

PPF loni klesl čistý zisk skoro o polovinu. I kvůli odchodu skupiny z Ruska

Investiční skupina PPF rodiny Kellnerových vykázala za loňský rok čistý zisk 140 milionů eur, tedy asi 3,36 miliardy korun, což bylo o 49 procent méně než o rok dříve. Celková aktiva skupiny za rok 2022 klesla o 5,5 procenta na 39,9 miliardy eur. Výsledky prvního pololetí loňského roku podle šéfa skupiny Jiřího Šmejce výrazně ovlivnily ztráty způsobené odchodem PPF z ruského trhu v souvislosti s válkou na Ukrajině. 

Bezpilotní letouny zasáhly obytné budovy v Moskvě

Drony v úterý zasáhly dvě obytné budovy v Moskvě, uvedla na svém webu agentura RIA Novosti. Nikdo nezemřel, nejméně dvě osoby musely vyhledat lékařské ošetření, domy jsou lehce poškozeny. Příliš bližších podrobností zatím není známo. Ruský prezident Vladimir Putin obvinil z incidentu Ukrajince. Jedná se podle něj o teroristický útok. Rusko, které před více než 15 měsíci napadlo Ukrajinu, v poslední době stále častěji čelí útokům na vlastním území. Útoky tak daleko ve vnitrozemí jsou ale velmi nezvyklé.

Odbory zřídily kvůli konsolidačnímu balíčku celostátní stávkový výbor

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů v úterý zřídili celostátní stávkový výbor a jsou připraveni k celorepublikovému protestu proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Od 26. do 30. června pak jednotlivé svazy a organizace mohou pořádat své protestní akce. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že „nevidí racionální důvody pro generální stávku“. S odboráři je připraven diskutovat během prázdnin o případných drobných změnách balíčku.

Stane se dnes:

  • Koná se sněm Hospodářské komory ČR, na kterém bude zvolen její nový prezident. Ten vystřídá dosavadního šéfa Vladimíra Dlouhého. 
  • Prezident České republiky Petr Pavel zahajuje dvoudenní návštěvu Rakouska. 
  • Budou zveřejněny předběžné zprávy o vývoji inflace a nezaměstnanosti v Německu za květen. 
  • Americká Sněmovna reprezentantů by mohla hlasovat o návrhu zákona, který by pozastavil do konce roku 2024 platnost stropu na zadlužení USA a odsunul tak hrozbu platební neschopnosti země.