Odbory zřídily celostátní stávkový výbor. Jurečka je připraven s nimi jednat

Šéf ČMKOS Josef Středula

Šéf ČMKOS Josef Středula Zdroj: ČTK/Vít Šimánek

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v úterý zřídili celostátní stávkový výbor a jsou připraveni k celorepublikovému protestu proti vládnímu konsolidačnímu balíčku. Od 26. do 30. června pak jednotlivé svazy a organizace mohou pořádat své protestní akce. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že „nevidí racionální důvody pro generální stávku“. S odboráři je připraven diskutovat během prázdnin o případných drobných změnách balíčku.

Odboráři podle svého šéfa Josefa Středuly požádají o svolání mimořádné tripartity. Chtějí, aby se jednání konalo ještě do konce června. Od poloviny května jsou svazy ČMKOS ve stávkové pohotovosti. 

„ČMKOS přešla do nové fáze. Dosud to byla stávková pohotovost, dnes byl zřízen stávkový výbor ČMKOS s celostátní působností. Vyzvali jsme jednotlivé svazy, organizace, aby nás následovaly a přistoupily k vytvoření stávkových výborů. Důvodem je být připraven na případnou celostátní protestní akci,“ prohlásil Středula.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členy. Odboráři vyzvali kabinet k jednání. Kritizovali ho za to, že s nimi o záměrech předem nedebatoval a na zaslání připomínek k novelám téměř šesti desítek zákonů dal jen pět pracovních dnů. Předáci nesouhlasí se změnami DPH, snížením sumy na platy či obnovením nemocenského pojištění pro zaměstnance. Navrhují svých vlastních dvanáct kroků k ozdravení rozpočtu. Mezi nimi je zrušení daňových změn z posledních let či obnovení EET.

Stávkový výbor podle Středuly tvoří předáci a předačky dvanácti svazů, vedení centrály a pracovníci technické podpory. Svazy chystají i své akce na poslední červnový týden. „Odborové svazy mají různou představu o aktivitách, co by mohly udělat. Budeme tyto věci koordinovat, nějaké náměty máme. Některé budou společné, některé individuální, některé lokální,“ řekl šéf centrály.

ČMKOS požádá o svolání mimořádného jednání tripartity kvůli vládním návrhům. Jednání svolává premiér Petr Fiala (ODS). Podle Středuly by se zasedání členů vlády, odborářů a zaměstnavatelů mělo uskutečnit ještě do konce června. Předáci vyzvali kabinet znovu k jednání. „Není uspokojující sednout si do jedné místnosti, to nepřinese žádnou kvalitu. Kvalita je směr jednání. Že se budou hledat společná, třeba i jiná řešení, která by pomohla uklidnila situaci,“ dodal Středula.

Premiér už řekl, že balíček se může upravit, zásadní změny v něm ale vláda provádět nebude. Návrhy odborů jako obnovení EET Fiala označil za nerealistické, konsolidaci by podle něj nezajistily.

O postupu proti vládním plánům ke snížení zadlužování státu chtějí odbory v úterý odpoledne jednat se zaměstnavateli. Na jednání dorazí nový prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj či šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka na to reagoval slovy: „Platí, že pokud chtějí jednat, jsem připraven si s nimi za stůl zasednout. Svolání celé tripartity, tedy jednání zaměstnavatelů, odborů a zástupců vlády ve Strakově akademii, je ale na rozhodnutí premiéra.“ Důvody pro generální stávku ministr nevidí vzhledem k nízké nezaměstnanosti a růstu mezd.

Rozhovor E15 s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) o konsolidačním balíčku:

Video placeholde
Rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou • E15