Ranní check: Praha přestává brzdit růst nájmů v městských bytech. Rusové dobyli Avdijivku

Nájemné v pražských obecních bytech zdražuje o deset až dvacet procent.

Nájemné v pražských obecních bytech zdražuje o deset až dvacet procent. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 50. den roku, svátek má Patrik. V tento den v roce 1878 si americký podnikatel a vynálezce Thomas Alva Edison nechal patentovat fonograf (předchůdce gramofonu). 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Pavel v Mnichově slíbil Ukrajincům dodávky munice. Ti mezitím ztratili klíčové město

Debatám státníků na mezinárodní bezpečnostní konferenci, která se od pátku do neděle konala v Mnichově, dominovala zejména ruská invaze na Ukrajinu. Český prezident Petr Pavel na setkání více než padesáti politických lídrů oznámil, že Česko našlo v zahraničí zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice a může ji v řádu týdnů dodat napadené zemi. Konference paradoxně proběhla ve chvíli, kdy Rusko dosáhlo zřejmě nejvýraznějšího úspěchu na frontě od loňského května - obsadilo strategicky významné východoukrajinské město Avdijivka.        

Bydlení v pražských městských bytech opět zdražuje. Radnice zvyšují nájmy o inflaci

Pryč je doba pandemie, vysokých cen energií a potravin, a Praha tak přestává brzdit růst nájmů v obecních bytech. V mnoha z nich ostatně lidé díky historickým smlouvám platí velice nízké nájemné a město se je pomalu snaží přiblížit tržním cenám. U většiny bytů nájem stoupá zhruba o deset procent, někde i o pětinu.

Výborný zvažuje osvobodit zemědělské dotace od daně, ANO by to podpořilo

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zvažuje, že by se v rámci podpory českého zemědělství zrušilo danění dotací. Daň je podle něj v Evropské unii výjimkou, uplatňují ji pouze Česko a Slovensko. Osvobození zemědělských dotací od daní by podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka podpořilo i největší opoziční uskupení. Politici to v neděli uvedli v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima.

Výrobce autodílů Continental zruší přes 7000 pracovních míst. Propouštět bude i v Česku

Německý výrobce automobilových dílů a pneumatik Continental propustí v příštích týdnech až 7150 zaměstnanců, tedy přibližně tři procenta ze své celkové pracovní síly, zejména v administrativě a ve výzkumu a vývoji. Propouštění se podle zjištění deníku e15 dotkne také závodů Continentalu v tuzemsku, například ve středočeském Brandýse nad Labem. Kolika pracovníků se to bude týkat, firma prozatím neuvedla.           

Stane se dnes:

  • V Praze proběhne demonstrace na podporu českých zemědělců. Do metropole mají dorazit stovky traktorů, které se chystají zablokovat pražskou magistrálu. Očekávají se velké komplikace v dopravě po hlavním městě i přilehlém okolí. 
  • Huť Liberty Ostrava by měla oznámit, zda se její zaměstnanci v úterý vrátí do práce. Doma jsou kvůli odstavení provozu a vypnutí dodávek energií od 22. prosince a firma jejich návrat již sedmkrát odložila.
  • Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová by mohla oznámit, že se chce ucházet o další mandát v čele této unijní instituce. Nový šéf komise vzejde po červnových volbách do Evropského parlamentu.