Ranní check: Pražská burza je nejsilnější za více než 15 let. Česko si pořídí superpočítač

Růst na burzovním paláci

Růst na burzovním paláci Zdroj: e15 / grafika

Dobré ráno! Je 47. den roku, svátek má Ljuba. V tento den v roce 2005 vstoupil v platnost Kjótský protokol o omezení emisí skleníkových plynů.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Česko chystá nákup nového superpočítače

Masivní zájem o rozvoj umělé inteligence, který odstartoval příchodem OpenAI a ChatGPT, má značné dopady na vytíženost nejrychlejšího českého superpočítače Karolina umístěného v národním centru IT4Innovations při Vysoké škole báňské v Ostravě. Ta část Karoliny, na níž se dá umělá inteligence trénovat, má vyprodané kapacity. „Některé rezervace výpočetního času sahají až do roku 2027,“ řekl e15 ředitel IT4Innovations Vít Vondrák. V Ostravě proto chystají nákup nástupce Karoliny, který má situaci kolem rozmachu umělé inteligence reflektovat. 

Stavbaři začali ručit za mzdy zaměstnanců svých dodavatelů

Stavební firmy od ledna důsledněji prověřují své dodavatele. Začala totiž platit novela zákoníku práce, která firmám ve stavebnictví přikazuje ručit za mzdy zaměstnanců svých subdodavatelů. Když tedy stavební dělník, řidič či třeba právník nedostane od své firmy zaplaceno, může se dožadovat náhrady u stavební společnosti, která si její služby objednala. Podle ministerstva práce a sociálních věcí má novinka chránit zaměstnance ve stavebnictví.

Pražská burza uzavřela na nejvyšší hodnotě od léta 2008

Pražská burza je nejsilnější za posledních více než 15,5 roku. Index PX ve čtvrtek posílil o 0,21 procenta na 1482,34 bodu, a uzavřel tak na nejvyšší hodnotě od 1. července roku 2008. Ke čtvrtému růstu v řadě dopomohly burze především akcie Komerční banky a Monety. Cenné papíry prvního titulu zpevnily o 2,3 procenta na 844 korun za akcii. Akcie Monety přidaly téměř jedno procento na 101,60 koruny.

Odstartoval první soukromý let na Měsíc

Raketa Falcon 9 s modulem Nova-C od společnosti Intuitive Machines ve čtvrtek brzy ráno odstartovala z floridského mysu Canaveral. V případě úspěšného přistání, které společnost SpaceX miliardáře Elona Muska plánuje na 22. února, půjde o první komerční misi na Měsíci. Prakticky ihned po odletu rakety na Měsíc se Musk nechal slyšet, že dalším plánovaným krokem je kolonizace Marsu. Napsal to na sociální síť X. „Mým životním posláním je vytvořit z lidstva multiplanetární civilizaci,“ dodal. 

Stane se dnes:

  • Začíná Mnichovská bezpečnostní konference, která potrvá do neděle 18. února. Očekává se účast pěti desítek šéfů vlád a hlav států a více než stovky ministrů. Za Česko se zúčastní prezident Petr Pavel. 
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron podepíše v Paříži bilaterální bezpečnostní dohodu se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.
  • Proběhne tisková konference Agrární komory ČR k mezinárodním protestům proti komplikované zemědělské politice Evropské unie, které jsou naplánované na 22. února. 
  • Ruská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Moskva také zveřejní data o vývoji hrubého domácího produktu země za loňský rok.