Falcon 9 míří do vesmíru, firma SpaceX do Texasu. Odstartoval první soukromý let na Měsíc

Raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX nese na Měsíc modul Nova-C

Raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX nese na Měsíc modul Nova-C Zdroj: SpaceX

Raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX je vysoká 70 metrů.
2
Fotogalerie

Raketa Falcon 9 s modulem Nova-C od společnosti Intuitive Machines ve čtvrtek brzy ráno odstartovala z floridského mysu Canaveral. V případě úspěšného přistání, které společnost SpaceX plánuje na 22. února, půjde o první komerční misi na Měsíci. Prakticky ihned po odletu rakety na Měsíc se šéf SpaceX Elon Musk nechal slyšet, že dalším plánovaným krokem je kolonizace Marsu. Napsal to na sociální síť X. „Mým životním posláním je vytvořit z lidstva multiplanetární civilizaci,“ dodal. 

Mise IM-1 měla původně startovací rampu 39A v Kennedyho vesmírném středisku opustit už ve středu, kvůli technickým potížím při plnění tekutého metanu ale nakonec společnost SpaceX přesunula odlet na čtvrtek. Na let přispěla firmě Intuitive Machines 118 milionů dolarů NASA, která si od spolupráce slibuje návrat kosmonautů na Měsíc v rámci kampaně Artemis. 

Falcon 9 je opakovaně použitelná dvoustupňová raketa, která může převážet náklad a osoby na oběžnou dráhu Země. Raketa na palubě nese vědecký náklad od NASA i komerčních klientů SpaceX. Součástí letu je například robotický lunární modul Nova-C s názvem Odysseus. „Příležitost vrátit Spojené státy na Měsíc poprvé od roku 1972 je poháněná hladem po objevování,“ komentoval v úterý viceprezident Intuitive Machines Trent Martin. 

Modul Odysseus by měl na svých šesti nohou přistát v oblasti měsíčního jižního pólu. NASA zde chce v trvale zastíněných kráterech prozkoumat možnou přítomnost vody v podobě ledu. Právě voda je důležitým faktorem pro budoucí možné delší mise na Měsíci, a to nejn kvůli astronautům, ale také pro případné využití k pohonu raket. 

Raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX je vysoká 70 metrů.Raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX je vysoká 70 metrů.|SpaceX

Šéf SpaceX Elon Musk se ale v poslední době nesoustředí jen na své vesmírné ambice. Kvůli rozsudku soudu ve státě Delaware požádal o přesun sídla firmy do Texasu. Soud totiž jedné z Muskových dalších firem – automobilce Tesla – nařídil zrušit výplatní balíček za rok 2018 v hodnotě přibližně 56 miliard dolarů. Šlo o historicky nejvyšší odměnu, kterou se kdy jakákoliv americká firma chystala vyplatit svému manažerovi. Verdikt soudu dal za pravdu investorovi, podle nějž byla výše Muskovy odměny nepřiměřená a nespravedlivá vůči akcionářům.     

Jedna z jeho dalších firem, neurotechnologická společnost Neuralink, již na základě rozsudku své sídlo převedla ze státu Delaware do Nevady. Ohledně možného přesunu sídla výrobce elektromobilů Tesla budou hlasovat akcionáři.