Ranní check: Šéf startupu Nikola jde za mříže, provoz Liberty Ostrava se zastaví

Nákladní auto Nikola na veletrhu v Hannoveru v roce 2022.

Nákladní auto Nikola na veletrhu v Hannoveru v roce 2022. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 355. den roku, svátek má Natálie. V tento den v roce 2007 vstoupilo Česko do schengenského prostoru. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

✅ Startupista, který chtěl pokořit Muska, míří do vězení

Tento týden se uzavřela kauza kdysi nadějného podnikatele Trevora Miltona. Jedenačtyřicetiletého zakladatele a bývalého šéfa americké automobilky Nikola, kterého ještě před pár lety mnozí přirovnávali k Elonu Muskovi, newyorský tribunál odsoudil ke čtyřem letům vězení, propadnutí majetku a pokutě ve výši jednoho milionu dolarů (přes 22 milionů korun) za klamání investorů. Těm Milton lhal o vyspělosti technologií Nikoly, aby je přiměl nalít peníze do akcií svého startupu, ačkoli ve skutečnosti v ruce nic reálného neměl.        

✅ Flexibilní novela zákoníku práce vznikne už příští rok

Ministerstvo práce letos prosadilo jednu z největších novel zákoníku práce za poslední roky. Jeho snahy tím ale nekončí, už v polovině příštího roku by mohlo přijít s takzvanou flexibilní novelou zákoníku práce, po níž zaměstnavatelé volají už roky. Inspiruje se při jejím vzniku modely z Dánska, Německa nebo z Rakouska.        

✅ České Radiokomunikace kupují od Komárka Cloud4com

Česká technologická skupina Aricoma Group byznysmena Karla Komárka se po letech akvizičního růstu rozhodla k divestici. Holdingu České Radiokomunikace (CRA) prodává cloudovou firmu Cloud4com (C4C) a datové centrum Lužice za více než miliardu korun.

✅ Provoz Liberty Ostrava se dnes zastaví, zaměstnanci zůstanou doma až do ledna  

Společnost Tameh Czech zastaví dodávky energií hutní firmě Liberty Ostrava ve čtvrtek. Většina zaměstnanců bude od pátku do 2. ledna doma, budou dostávat celý plat. Tameh skončil v úterý v úpadku a zastavuje provoz, protože mu došlo uhlí. V insolvenčním návrhu uvedl, že mu Liberty za služby už půl roku neplatí a dluží mu dvě miliardy korun. Prakticky se tak zastaví i provoz Liberty Ostrava.

Stane se dnes: 

  • Na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha se začnou obchodovat akcie slovenské společnosti Gevorkyan
  • Washington zveřejní konečnou zprávu o vývoji HDP Spojených států za třetí čtvrtletí
  • Turecká centrální banka oznámí výsledek zasedání k měnové politice
  • Největší světový výrobce sportovního oblečení a obuvi, americká společnost Nike, zveřejní hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí svého finančního roku
  • Koná se měnověpolitické jednání bankovní rady ČNB