Ranní check: Spor o tiché víno pokračuje, eDoklady si stáhlo přes 100 tisíc lidí

Dobré ráno! Je 22. den roku, svátek má Slavomír. V tento den v roce 1947 proběhlo zasedání Ústředního výboru KSČ v Praze, kde vystoupil Klement Gottwald s úkolem získat „většinu národa" pro politiku KSČ.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Nová pravidla pro dohodáře jsou devastující, říkají organizátoři kulturních akcí. A žádají změnu

Novela zákoníku práce, která mimo jiné přináší změny pro dohody o provedení práce (DPP), vyvolává obavy u eventových firem a pořadatele festivalů. Organizátoři se obávají kromě vyšších nákladů na brigádníky a administrativu také růstu cen u dodavatelů, část z nich navíc čelí dlouhodobě nedostatku lidí. Novelizace podle části firem nepřinese mnoho výhod ani samotným brigádníkům. „Za posledních 12 let s vlivem inflace na ekonomiku se nenavýšil limit pro měsíční výdělek 10 000 korun, který měl v minulosti úplně jinou hodnotu, než má dnes,“ říká spoluzakladatel platformy pro nárazové pracovníky OnSinch David Suslik.

✅ Spor o tiché víno pokračuje, Stanjura trvá na spotřební dani. Rozhodnou lídři vládních stran

Domácí vinaři i dovozci tichého vína ze zahraničí mají opět důvod k obavám. Přestože ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) loni ustoupil tlaku především KDU-ČSL a z návrhu na uvalení spotřební daně na nešumivé víno ustoupil, nyní se tváří neoblomně. Podle ministerstva zemědělství bude záležet na jednání předsedů vládních stran, takzvané K5.  

✅ Švédská záchranná mise PPF bude výzvou. Viaplay dál ztrácí předplatitele i hodnotu akcií

Švédská společnost Viaplay Group, streamovací platforma, kterou brzy ovládne česká skupina PPF s francouzskou televizní společností Canal+, má větší potíže, než se čekalo. V úterý sice švédský úřad pro cenné papíry povolil záchrannou akci skandinávské firmy, kterou povede právě PPF a Canal+, ještě téhož odpoledne ale společnost investorům ohlásila masivní úbytek předplatitelů. Zájem investorů tak znovu ochladl a od nejvyšší hodnoty z tohoto týdne klesl o pětinu.

✅ eDoklady si za dva dny přes problémy stáhlo přes 100 tisíc lidí

Aplikaci eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, si za první dva dny stáhlo přes 100 tisíc lidí, řekla mluvčí Digitální informační agentury (DIA) Anna-Marie Lichtenbergová. Kvůli velkému náporu se ale celý víkend objevovaly problémy s přihlášením přes Identitu občana. Důvodem je přetížení infrastruktury Národní identitní autority (NIA), na které Identita občana běží. Vyplývá to z reakcí uživatelů na síti X i informace na webu Identity občana

Stane se dnes:

  • Začíná fungovat první specializované centrum pro oběti sexuálního násilí v Česku. Středisko PORT v pražském Břevnově nabídne krizovou pomoc, ošetření, poradenství i terapie. Zařízení vybudovala organizace proFem.
  • Konference 20 let tvoříme Evropu: Dopady členství v EU na českou ekonomiku a společnost. Vystoupí premiér Petr Fiala (ODS), místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, dosavadní eurokomisaři, lídři parlamentních stran. 
  • Zasedání ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Ministři budou diskutovat o ruské agresi vůči Ukrajině, přes videohovor se s nimi spojí i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.
  • Statistický úřad Eurostat zveřejní údaje o vývoji zadlužení Evropské unie za třetí čtvrtletí loňského roku.