Spor o tiché víno pokračuje, Stanjura trvá na spotřební dani. Rozhodnou lídři vládních stran

Oproti pivu, lihovinám i sektu je tiché víno jediným alkoholickým nápojem v Česku, který spotřební dani nepodléhá.

Oproti pivu, lihovinám i sektu je tiché víno jediným alkoholickým nápojem v Česku, který spotřební dani nepodléhá. Zdroj: Heřmaňák

Domácí vinaři i dovozci tichého vína ze zahraničí mají opět důvod k obavám. Přestože ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) loni ustoupil tlaku především KDU-ČSL a z návrhu na uvalení spotřební daně na nešumivé víno ustoupil, nyní se tváří neoblomně. Podle ministerstva zemědělství bude záležet na jednání předsedů vládních stran, takzvané K5.  

Oproti pivu, lihovinám i sektu je tiché víno jediným alkoholickým nápojem v Česku, který spotřební dani nepodléhá. V opačném případě by příjmy státního rozpočtu posílily asi o čtyři miliardy korun ročně.

„Hlavní argument je, že minimálně dvě třetiny této daňové úlevy končí u jiných než českých daňových poplatníků,“ řekl tento týden Stanjura CNN Prima News s poukazem na skutečnost, že tuzemskou spotřebu vína včetně laciných „krabicových" značek z většiny pokrývá import z Itálie, Španělska a dalších zemí.

Šéf státní pokladny dodal, že další jednání mezirezortní pracovní skupiny ustavené loni nemají smysl. „Všechno, co jsme potřebovali k tomu rozhodnutí, jsme dostali,“ míní Stanjura. „Navrhuji, abychom rozhodli politicky. Abychom neměli další a další jednání pracovních komisí,“ podotkl. Případná změna by mohla platit od ledna příštího roku.

Meziresortní skupina se naposledy sešla loni na konci listopadu. Svaz vinařů navrhl, aby stát místo spotřební daně uzákonil minimální cenu za obsah ethanolu ve víně. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) tehdy uvedl, že se skupina zabývala možnými variantami zdanění, které připravilo ministerstvo financí. Jde o návrhy, které vycházejí ze sazby 23,40 Kč na litr, jež platí pro šumivá vína. Záměr podporují také představitelé TOP 09 a STAN.

Podle rezortu zemědělství je ale nutné získat ještě další informace. „V tuto chvíli čekáme na doplnění analýz od ministerstva financí a Svazu vinařů. O dalším postupu mají rozhodnout předsedové stran koalice na jednání K5,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Prezident svazu Martin Chlad, který je členem meziresortní skupiny, nařkl Stanjuru ze snahy získat „laciné politické body“. „Nevidíme důvod, proč by za stejnou láhev vína platil Čech o třicet korun vyšší cenu než Němec nebo Slovák. Předložili jsme návrh na zavedení minimální ceny za jednotku ethanolu, což je účinný nástroj, o němž nyní uvažuje i Francie,“ řekl Chlad.

O zavedení spotřební daně na tiché víno se hovoří už několik let, opakovaně to vyvolává silný odpor domácích vinařů. Stejně tomu bylo i loni na jaře, kdy toto opatření doporučila jako jednu z možností pro zlepšení stavu veřejných financí Národní ekonomická rada vlády (NERV).

Zájmová sdružení argumentují především tím, že stejná úleva platí v okolních zemích, a po zavedení spotřební daně v Česku by tuzemští vinaři přestali být konkurenceschopní.