Ranní check: Stát podpoří nákup elektromobilů, Čepro kupuje síť stanic Robin Oil

Škoda Enyaq 80iV nás dovezl z Aše do Ostravy.  

Škoda Enyaq 80iV nás dovezl z Aše do Ostravy.   Zdroj: Anna Křížková

Dobré ráno! Je 326. den roku, svátek má Cecílie V tento den v roce 2005 se Angela Merkelová stala první ženou ve funkci německého kancléře.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Stát spouští bohaté dotace firmám na nákup elektromobilů

Česko patří k evropským trhům, kde rostou prodeje elektromobilů nejpomaleji. Změnit to chce ministerstvo průmyslu a obchodu. Soukromým firmám nabídne dotace na nákup nových aut, které pohání baterie nebo vodík. Program nazvaný „Záruka Elektromobilita – I. výzva“ je financován z Národního plánu obnovy, tedy z peněz Evropské unie. Podnikatelé budou moci získat souhrnnou podporu ve výši až 1,65 miliardy korun, dalších tři sta milionů je určených na podporu pořízení a výstavby dobíjecích stanic.

✅ Státní Čepro kupuje síť čerpacích stanic Robin Oil, spojení posoudí antimonopolní úřad

Státní společnost Čepro, která provozuje síť čerpacích stanic EuroOil, kupuje konkurenční síť Robin Oil od podnikatele Jiřího Zoubka. Spojení firem posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). 

✅ Po oznámeních o velkém propouštění přichází úleva. Firmy šetří, větší vyhazovy ale neplánují

Po rekordním září, kdy devatenáct zaměstnavatelů oznámilo, že plánuje propustit téměř 1700 zaměstnanců, se situace výrazně mírní. V říjnu podle úřadu práce nahlásilo pět podniků plánované propouštění jen 237 zaměstnanců. Za poslední měsíce firmy chtěly propouštět specialisty i manažery, což podle odborníků naznačuje, že skutečně šetří. Podle průzkumu agentury Randstad ubylo v porovnání s loňskem více než deset procent nabízených pozic, LMC, které provozuje například portály Jobs.cz a Práce.cz, zaznamenalo do konce září za celý rok úbytek nabízených pozic dokonce o patnáct procent. Přesto jsou odborníci ohledně vývoje na trhu práce optimističtí.

✅ Budíček, gigafactory se nesmí opakovat. Stát chystá výstavbu průmyslových parků za miliardy

Česko nemá nachystané průmyslové parky. I kdyby se ze dne na den konečně stalo atraktivním místem pro investory, nemůže jim nabídnout takřka žádné lokality pro výstavbu. Nejžádanější projekty, které se týkají například čipů nebo baterií do elektromobilů, tak získávají státy jako Německo, Polsko či Maďarsko. Změnit trend chce státní agentura CzechInvest, která zodpovídá za lákání investorů do země. Vytvořila novou divizi, jež bude výhradně vyhledávat a rozvíjet lokality pro investory. Vytipovaných má 25 míst.

✅ Horkovod z Dukovan do Brna: Městské teplárny už jednají o pozemcích a oslovily odborníky

Přípravy projektu horkovodu z elektrárny Dukovany do Brna jsou v plném proudu. Nová infrastruktura má od roku 2030 zajistit většinu tepla pro druhé největší město v zemi, které by tím významně snížilo svou závislost na plynu. Teplárny Brno začaly jednat o výkupu pozemků na trase horkovodu a oslovily osm energetických expertů, aby jim radili s nastavením celého projektu. S projektem za celkem zhruba 19 miliard korun souvisí i plán na výstavbu celkem dvou nových reaktorů v Dukovanech. Ministerstvo průmyslu a obchodu už na konci října vydalo územní rozhodnutí pro oba nové zdroje.

✅ Americký shortař Muddy Waters zacílil na Vítkovu CPI. Akcie skupiny klesly

Americká investiční společnost Muddy Waters Research, která se zaměřuje na problémové firmy, si vzala na mušku realitní skupinu CPI Property Group. Tu ovládá český miliardář Radovan Vítek. Společnost Muddy Waters zpochybňuje účetnictví CPI, obviňuje ji z nadhodnocování aktiv a Vítka z toho, že se obohacuje na úkor firmy. (doplněno o reakci generálního ředitele CPI Property Group)

VIDEO: Hypoteční refix jako jedna z tváří pekla: jak podepsat smlouvu s ďáblem

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Hypoteční refix jako jedna z tváří pekla: jak podepsat smlouvu s ďáblem co nejlevněji • e15

Stane se dnes:

  • Schůze vlády, které bude předcházet jednání výboru pro Evropskou unii. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) by měl navrhnout prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem, pravděpodobně do 5. prosince.
  • Britský ministr financí Jeremy Hunt představí v parlamentu podzimní rozpočet a nové ekonomické prognózy.
  • Pokračuje plenární schůze Evropského parlamentu. Poslanci budou hlasovat o svém postoji pro jednání s členskými státy o nových pravidlech pro snižování, opětovné používání a recyklaci obalů v EU nebo o snižování používání pesticidů. Dopoledne věnují debatě o humanitární situaci v Gaze. V rámci série debat o budoucnosti Evropy vystoupí bulharský premiér Nikolaj Denkov. Do 23. listopadu.
  • Šéf NATO Jens Stoltenberg se zúčastní schůzky se zástupci zemí z regionu Balkánu. Pozváni byli albánský premiér Edi Rama, chorvatský prezident Zoran Milanović, černohorský premér Milojko Spajić a slovinský premiér Robert Golob.
  • Konají se předčasné parlamentní volby v Nizozemsku. Volební místnosti se otvírají v 7:30 a zavírají ve 21:00 SEČ.
  • Papež František se setká s příbuznými lidí, které uneslo při útoku ze 7. října radikální hnutí Hamás, a obyvatel Pásma Gazy. Stane se tak v dvou oddělených momentech na okraji dopolední generální audience.
  • Uskuteční se Summit prezidentů zemí Visegrádské skupiny. Program začíná v 10:00 příjezdem prezidentů na Pražský hrad.