Ranní check: Tykač se zajímá o koupi Mafry, americké Twilio oznámilo obří propouštění

Majitel energetické společnosti Sev.en Pavel Tykač

Majitel energetické společnosti Sev.en Pavel Tykač Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 46. den roku, svátek má Jiřina. V tento den byl roku 2008 podruhé zvolen prezidentem České republiky Václav Klaus..

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Miliardář Pavel Tykač má zájem o největší české vydavatelství Mafra

Prodej společnosti Mafra, největšího vydavatelství podle počtu čtenářů, má zase o trochu jasnější kontury. Probíhající vyjednávání o možné transakci poprvé připustil jeden ze zájemců. Momentálně potenciální cíl nákupu zkoumáme, sdělil v rozhovoru pro E15 Pavel Tykač.    

✅ Poslíčci Woltu protestovali v centru Prahy

Podruhé během dvou týdnů se na pražském Václavském náměstí sešli kurýři společnosti Wolt nespokojení se změnami v odměňování za rozvoz jídla. Na demonstraci dorazily zhruba dvě stovky lidí, původně jich organizátoři čekali přes tisíc. Poté co zazněly proslovy protestujících na pódiu u sochy sv. Václava, se rozvozci Woltu vydali před české ústředí společnosti u Strossmayerova náměstí v Holešovicích, kam dorazili před šestou hodinou večer. Demonstrující přišel podpořit i vrchní odborář a neúspěšný prezidentský kandidát Josef Středula.    

✅ Americké Twilio oznámilo další obří propouštění

Americká softwarová společnost Twilio pokračuje podobně jako další velké technologické firmy v masivním snižování nákladů. V pondělí oznámila, že propustí dalších přibližně sedmnáct procent své pracovní síly, tedy více než tisícovku lidí. Podle zjištění E15 se propouštění dotkne i pobočky Twilia v Praze, která možná směřuje ke svému kompletnímu uzavření.        

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub

✅ Putin ocenil Srbsko za jeho zahraniční politiku

Ruský prezident Vladimir Putin v dopise zaslaném srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi ocenil „vyváženou zahraniční politiku“ Bělehradu. Balkánský stát sice odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu, zároveň se ale nepřipojil k sankcím vůči Moskvě, které zavedla Evropská unie a další západní země. Putin také vyjádřil Srbsku, které patří k nejvýznamnějším spojencům Ruska v Evropě, podporu v jeho sporu s Kosovem, informovala dnes agentura Reuters.

Topolánek, Rafaj i Wojnar mají jasno, jak řídit Svaz průmyslu, který bude volit nového šéfa  

Nejvlivnější zájmové sdružení firem v Česku, Svaz průmyslu a dopravy (SP), čeká po čtyřech letech volba prezidenta. O neplacenou funkci, která však vyžaduje práci na plný úvazek, se hlásí čtyři zájemci. Volba se bude konat v květnu. E15 zjišťovala, co kandidáti organizaci s jedenácti tisíci členy včetně skupiny ČEZ nebo společnosti Škoda Auto nabízejí.    

Stane se dnes: 

  • Začíná čtvrtý pokus o prodej pražského Paláce Broadway v elektronické aukci.
  • Ve Varšavě se koná mezinárodní konference k poválečné obnově Ukrajiny. Doprovázet českého ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu budou zástupci zhruba 30 firem z Česka.
  • Bývalá americká velvyslankyně při OSN a bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová oznámí kandidaturu na republikánskou nominaci pro prezidentské volby v roce 2024. Postaví se tak proti svému někdejšímu šéfovi, exprezidentovi Donaldu Trumpovi.