Ranní check: Ukrajina bude mít snazší cestu do NATO, Premiot Group je v insolvenci

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na summitu ve Vilniusu

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg na summitu ve Vilniusu Zdroj: profimedia.cz

Dobré ráno! Dnes je 193. den roku, svátek má Bořek. V tento den v roce 1971 byl zahájen provoz na prvním úseku dálnice D1 z Prahy do Mirošovic.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ IBM rozjíždí v Praze centrálu pro AI a kvantové počítače

Řada velkých technologických společností si za své centrály pro střední a východní Evropu vybírá Polsko. Důvodem je velikost trhu, technické vzdělávání nebo státní politika. Sousedé naposledy získali projekt na továrnu Intelu za 4,6 miliardy dolarů. Americký gigant IBM je výjimkou potvrzující pravidlo. Své regionální sídlo dlouhodobě provozuje v Praze a teď ho rozšiřuje o klíčové obory umělé inteligence (AI) a kvantových počítačů.

✅ Summit NATO ve Vilniusu schválil zkrácení cesty Ukrajiny do aliance

Hned úvodní den summitu NATO ve Vilniusu přinesl zásadní rozhodnutí stran budoucího přijetí Ukrajiny do Severoatlantické aliance. Členské státy se dohodly na odstranění Akčního plánu členství z procesu připojení Ukrajiny, což přístupový proces zkrátí o rok. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ovšem netajil své zklamání z toho, že summit nestanoval časový harmonogram budoucích přístupových rozhovorů.

✅ Prodej Primoca Airbusu se mi nabízí jako možný exit, říká výrobce dronů Semetkovský

Výrobce středně velkých civilních a vojenských bezpilotních letounů Primoco prochází důležitým obdobím svého vzestupu. Navyšuje výrobu, chystá stavbu nové továrny a přechod na hlavní trh pražské burzy. Do budoucna nevylučuje prodej firmy Airbusu, gigantu, který s firmou Primoco začal spolupracovat a pomáhat jí v expanzi na nové trhy. Na domácím trhu v Česku se jí ale pozornosti nedostává, což spoluzakladatel a majoritní akcionář firmy Ladislav Semetkovský ostře kritizuje.

✅ EU a USA dosáhly dohody o přenosu dat

Ačkoliv data patří mezi základní kameny nejúspěšnějších firem z USA posledních dekád, dlouhé roky de facto neexistuje fungující právní rámec, na základě kterého by legálně docházelo k přenosu dat z EU na druhý břeh Atlantiku. To se nyní na třetí pokus snaží napravit nová dohoda. Předešlé dva pokusy byly evropskými soudy smeteny ze stolu, jelikož nezaručovaly dostatečnou ochranu osobních dat Evropanů, a tím pádem k nim mohly mít přístup americké tajné služby. Podobný osud ovšem hrozí i nové dohodě. 

✅ Emitenta dluhopisů Premiot Group poslal soud do insolvence

Městský soud v Praze na popud věřitelů zahájil insolvenční řízení vůči realitní a investiční společnosti Premiot Group podnikatele Ondreje Spodniaka. Premiot Group zastřešuje řadu firem, které v souhrnu dluží investorům přinejmenším stovky milionů korun za nesplacené dluhopisy. Vlastníků problémových cenných papírů je přes tři tisíce, a to nejen z Česka, ale také ze Slovenska a Maďarska.

Stane se dnes:

  • Pokračuje summit NATO ve Vilniusu. Americký prezident Joe Biden během něj má jednat se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.
  • Očekává se pokračování schůze Poslanecké sněmovny k prvnímu čtení vládního konsolidačnímu balíčku.
  • Úřad práce zveřejní údaje o nezaměstnanosti za červen.