Ranní check: V Česku se budou trénovat evropští piloti F-35. Skiareály udrží loňské ceny

Stíhací letoun F-35 Lightning amerického výrobce Lockheed Martin

Stíhací letoun F-35 Lightning amerického výrobce Lockheed Martin Zdroj: LM

Dobré ráno! Je 305. den roku, svátek má Štěpánka. V tento den v roce 1993 vstoupila v platnost Maastrichtská smlouva, zakládající Evropskou unii.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ V Česku vznikne Top Gun. Státní podnik se dohodl s Američany a bude trénovat piloty F-35

Součástí nákupu 24 bojových letounů F-35 Lightning II od Lockheed Martinu za 150 miliard korun, největší investice v historii české armády, je i zapojení tuzemského průmyslu. A ten se dočkal, konkrétně státní podnik LOM Praha a jeho dceřiná společnost VR Group. LOM finalizuje kontrakt s americkým zbrojařem, který mu umožní stát se jedním ze dvou certifikovaných center v Evropě, kde se budou moci piloti cvičit pro létání s F-35. VR Group zároveň obdrží simulátory pro F-35. V exkluzivním rozhovoru pro e15 to uvedl generální ředitel LOM Jiří Protiva.

✅ Horská střediska investují přes miliardu. Ceny skipasů přesto zůstanou stejné

Loňská zima potrápila skiareály vysokými cenami energií. Letos očekávají jejich provozovatelé dopady konsolidačního balíčku, inflace a navíc do nových sjezdovek, lanovek a zasněžovacích zařízení investují přes miliardu korun. Přesto tvrdí, že ceny skipasů nestoupnou. Podle Asociace horských středisek (AHS) dvě třetiny areálů zachovají loňské ceny, ostatní pak budou zdražovat do dvou procent, některé i o pár procent zlevní. Doufají, že nárůst nákladů vykompenzuje zvýšený příliv tuzemských lyžařů, kteří upřednostní české hory před zdražujícím zahraničím.

✅ Tesla otevře příští rok v Brně druhou českou pobočku. Hledá nové partnery pro servis

Jeden ze světových lídrů v oblasti vývoje a výroby dronů, izraelský koncern Elbit Systems, chystá v Česku výstavbu vývojového, výrobního a výcvikového centra pro střední Evropu. Tuzemským partnerem Izraelců je česká společnost LPP zaměřená na civilní a vojenské avionické přístroje, autonomní řízení, termální kamery nebo na zaměřovače. V evropské části NATO zatím Elbit podobné technologické centrum neotevřel. Mimo Izrael má po světě několik dceřiných firem, především ve Spojených státech.

✅ Kolik stojí život v Německu? Drahý je Mnichov, levné Fojtsko, ale leckdo chce do Hamburku

I lidé v Německu, podobně jako v Česku, milují nekonečné srovnávání: úrovně vzdělání, dostupnosti bydlení, cen potravin, životní úrovně. Německý ekonomický institut (DIW) tak například pravidelně vytváří regionální cenovou mapu, v níž si každý obyvatel Německa může najít své vlastní město či vesnici a porovnat, jak je na tom ve srovnání s ostatními částmi země a zda by nebylo dobré odstěhovat se „za lepším“.    

Stane se dnes: 

  • Vláda má rozhodovat o prodloužení policejních kontrol na hranicích se Slovenskem. Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu Jozef Síkela budou informovat o výsledcích jednání o projektu gigafactory u Plzně.
  • Aerolinky Smartwings zahájí provoz přímé linky mezi Prahou a Káhirou.
  • V Bletchley Park u Londýna začíná dvoudenní globální summit o umělé inteligenci.