Ranní check: V Praze se testují dodávky s výměnnou baterií. Konec roku zabolí, říká portfolio manažer

Elektrické dodávky Bevy.city.

Elektrické dodávky Bevy.city. Zdroj: BC

Dobré ráno! Je 184. den roku, svátek má Šárka. V tento den v roce byl v Istanbulu otevřen most sultána Mehmeda Dobyvatele přes Bosporskou úžinu.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Bevy v Praze rozjíždí dodávky s výměnnou baterií

Proč ztrácet desítky minut dobíjením, když je možné automaticky vyměnit vybitou baterii za nabitou během pár minut, aniž by bylo nutné vystoupit z vozu. Řadu let dobře známý alternativní koncept používání plně elektrických vozů nyní v Praze testuje český logistický startup Bevy.city. S elekterickými dodávkami Nextem Orca rozváží zásilky pro zákazníky typu Rohlik či Zásilkovna. Startup spolupracuje s firmou Battswap, jejíž stanici na výměnu baterií podniky testují v pražských Stodůlkách. Osvědčí-li se byznysmodel v testech, nejen v hlavním městě má vozů s výměnnou baterií brzy přibýt.

✅ Portfolio manažer se nesmí zamilovat do titulů, které vlastní, říká Dienstbier z fondu Alethes

Jednou z nejvýznamnějších pozic fondu Alethes jsou akcie biotechnologické firmy Biontech. Ta si udělala jméno během pandemie, kdy spolu s americkou společností Pfizer uvedla na trh vakcínu. „Vidíme tam velmi zajímavý potenciál, protože Biontech může mít podle nás časem v portfoliu více velkých produktů než jen vakcínu na covid, například právě v oblasti onkologie,“ řekl v rozhovoru pro E15 Martin Dienstbier, portfolio manažer investičního fondu Alethes. Mezi zakladatele fondu patří i majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek. 

✅ Divoká sázka Tomáše Pfeilera: Trh je mimo a konec roku zabolí

Investoři jsou nesmyslně optimističtí a nedokážou dohlédnout rizika pro akcie. Burzovní červené knihovně může být ale konec. Už v závěru roku bude totiž přinejmenším Wall Street níže než nyní. Tak by se dalo shrnout poselství portfolio manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera, který na Twitter Spaces E15 prozradil nejen vyhlídky pro největší světový akciový trh, ale nabídl i celou řadu konkrétních tipů, které by investoři měli aktuálně zvažovat.

✅ Ford jedná s investorem o prodeji své německé továrny

Továrna automobily Ford v německém Saarlouis by mohla přežít, byť pod jiným majitelem. Americká automobilka oznámila, že jedná o prodeji závodu, který se rozhodl uzavřít, nejmenovanému významnému mezinárodnímu investorovi. Podle magazínu Automobilwoche se hovoří o čínském automobilovém koncernu BYD. 

Stane se dnes

  • Ministerstvo financí zveřejní údaje o státním rozpočtu ke konci června, tedy zároveň za první polovinu roku.
  • Mezinárodní organizace pro migraci má spustit databázi o ubytovacích kapacitách pro ukrajinské uprchlíky.
  • V nizozemském Haagu se otevře centru pro vyšetřování zločinu agrese proti Ukrajině.