Ranní check: Vasky zachrání padlý Botas, soud zmrazil ruská aktiva Volkswagenu

Václav Staněk, zakladatel firmy Vasky.

Václav Staněk, zakladatel firmy Vasky. Zdroj: Vasky

Výroba vozů Volkswagen
2
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 80. den roku, svátek má Radek. V tento den před sedmnácti lety byla v San Francisku založena sociální síť Twitter. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin. 

Česká pošta by mohla propustit až 4000 lidí. Odbory jsou ve stávkové pohotovosti

Česká pošta by podle odborářů mohla v polovině letošního roku propustit až čtyři tisíce ze svých 25 tisíc pracovníků. V pondělí to uvedl šéf Odborového hnutí zaměstnanců České pošty Evžen Dvorský. Hnutí, které patří k menším odborovým centrálám na poště, zároveň od tohoto týdne zahájilo stávkovou pohotovost. Podle návrhu Českého telekomunikačního úřadu má státní podnik zrušit až tři sta poboček, s redukcí počítá i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

V Praze chybějí místa pro žáky. Starostové chtějí po vládě miliardy na stavbu nových škol

Starostové pražských městských části se chtějí společně pustit do jednání s ministerstvy školství a pro místní rozvoj o zvýšení kapacit ve školství. V hlavním městě chybějí tisíce míst, kritická je situace zejména na základních školách. Vedení 57 pražských radnic by na výstavbu nových škol a dostavbu stávajících potřebovala až osmnáct miliard korun.    

✅ Zbrojař L.P.P. dodá radary Indii. Za stamiliony je koupí tamní letectvo a námořnictvo

Indická armáda, která je čtvrtá největší na světě, vybrala v mezinárodním tendru českou radarovou techniku. Pardubická firma T-CZ, kterou ovládá zbrojařský L.P.P. Holding, společně se svým indickým partnerem Data Patterns dodá indickému letectvu a námořnictvu dalších osm radarových systémů. První zařízení z celkových devíti je už od loňského července na letecké základně v Arakkonamu. Cena zakázky dosahuje stovek milionů korun. 

Zlínský výrobce bot Vasky vybral peníze na záchranu padlých „botasek“

Tradiční obuvnická značka Botas nejspíš dostane druhou šanci. Pod svá křídla je chce pojmout další známý výrobce bot Vasky. V pondělí to na síti LinkedIn oznámila mluvčí této zlínské společnosti Aneta Zenkerová. Společnost Vasky na záchranu Botas potřebovala nabrat nový kapitál prodejem svých produktů. Před týdnem proto spustila kampaň, v rámci níž některé své modely bot zlevnila až o 33 procent.

Aktiva Volkswagenu v Rusku zmrazil soud, dotkne se to zřejmě i Škody Auto

Ruský soud zmrazil veškerá aktiva koncernu Volkswagen v Rusku, uvedla agentura Reuters s odkazem na soudní dokumenty, které má k dispozici. Děje se tak v době, kdy se Volkswagen pokouší prodat svou hlavní ruskou továrnu v Kaluze, jíž se zmrazení patrně rovněž dotkne. Do pozastavení operací v Rusku tam mohl vyrábět až 225 tisíc vozů ročně včetně tisíců octavií a rapidů Škody Auto. 

Stane se dnes:

  • Tuzemská energetická skupina ČEZ zveřejní své hospodářské výsledky za celý loňský rok. 
  • Čtvrtletní výsledky svého hospodaření oznámí americký výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike. 
  • Americká centrální banka Fed zahájí své dvoudenní zasedání k měnové politice. 
  • Prezident Petr Pavel bude v Berlíně jednat se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem a také se spolkovým kancléřem Olafem Scholzem.
  • Bývalý prezident Spojených států Donald Trump avizoval, že v tento den očekává své zatčení. O jeho obžalobě se spekuluje v souvislosti s případem údajných plateb za mlčenlivost v kampani před volbami roku 2016.
  • Šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) odcestuje společně s delegací českých podnikatelů do Jižní Koreje a následně na Tchaj-wan.