Ranní check: Vítkovice Steel vykázaly obří ztrátu, e-shopy znovu rostou

Válcovna plechů Vítkovice Steel

Válcovna plechů Vítkovice Steel Zdroj: Vítkovice Steel

Dobré ráno! Je 100. den roku, svátek má Dušan. V tento den v roce 1865 byla kapitulací Konfederace ukončena Americká občanská válka. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Další obří ztráta Vítkovice Steel. Podnik vyšetřovaný FAÚ předloni prodělal 423 milionů

Ostravský výrobce ocelových plechů Vítkovice Steel v roce 2022 opět skončil v hluboké ztrátě. Přestože se podle původního vyjádření firmy tři čtvrtletí tohoto roku držel v černých čísel, za celý rok nakonec prodělal 423 milionů korun, což je nejvíce od roku 2019 a zároveň čtyřikrát více než rok před tím. Informace vyplývá z nově zveřejněné účetní závěrky, podle níž se nahromaděná ztráta minulých let přehoupla přes 7,5 miliardy korun.

✅ Majitelé Wood & Co. zastavili projekt kryptoměny, která měla být kryta franky a kancelářemi

Měla to být odpověď kritikům, podle nichž nemá krypto žádnou vnitřní hodnotu. Jenže zůstává nedořečena. Majitelé investiční společnosti Wood & Company Vladimír Jaroš, Jan Sýkora a Ľubomír Šoltýs zmrazili svůj před rokem oznámený projekt virtuální měny, jejíž kurz měly krýt švýcarské franky a komerční nemovitosti.

✅ E-shopy se po dvou letech propadů vrátily k růstu. Lidé přestali odkládat nákupy

Na nadějeplný závěr roku navázaly české internetové obchody v úvodu letoška. Po dvou letech propadu rostly tuzemské e-shopy meziročně o čtyři procenta, po téměř dvou letech propadu se tak zdá, že jsou z nejhoršího venku a v dlouhodobém horizontu by se mohly vrátit na růstovou trajektorii, na kterou byly po dvě desetiletí zvyklé. Data vycházejí ze šetření srovnávače cen Heureka.

✅ Nekonečný příběh. Piráti chtějí změnit pravidla pro zaměstnanecké akcie

Čeští startupisté dlouhodobě volají po legislativní úpravě, která by zjednodušila pravidla pro zaměstnanecké akcie, vláda Petra Fialy (ODS) má zároveň tento krok v programovém prohlášení vlády a doporučuje ho i Národní ekonomická rada vlády. Nyní by tuto změnu chtěli dotáhnout Piráti, kteří chtějí daňová pravidla přiblížit představám startupového trhu.

Stane se dnes:

  • Úřad práce zveřejní údaje o nezaměstnanosti za březen
  • Předsednictvo KDU-ČSL má jednat o návrhu na vyloučení expředsedy lidovců Cyrila Svobody ze strany
  • Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov končí dvoudenní návštěvu Číny
  • Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku vydá verdikty ve třech významných případech týkajících se klimatu