Majitelé Wood & Co. zastavili projekt kryptoměny, která měla být kryta franky a kancelářemi

Takzvaná tokenizace, tedy krytí virtuálních měn reálnými aktivy, je trend, o kterém se mluví stále více.

Takzvaná tokenizace, tedy krytí virtuálních měn reálnými aktivy, je trend, o kterém se mluví stále více. Zdroj: Midjourney

Měla to být odpověď kritikům, podle nichž nemá krypto žádnou vnitřní hodnotu. Jenže zůstává nedořečena. Majitelé investiční společnosti Wood & Company Vladimír Jaroš, Jan Sýkora a Ľubomír Šoltýs zmrazili svůj před rokem oznámený projekt virtuální měny, jejíž kurz měly krýt švýcarské franky a komerční nemovitosti.

O tom, že si česká digitální měna s globálními ambicemi nevede nejlépe, svědčila například i snaha o její podzimní marketingový restart. Z virtuální mince s názvem CHFP, tedy ze zkratky pro švýcarský frank a písmene P označujícího anglický název pro nemovitosti, se stal SuperFrank. Jenže ani ten masivní zájem investorů nevzbudil.

Co znamená tokenizace, proč o ní ještě bude slyšet a proč má v Česku trpkou pachuť:
Video placeholde
Co je tokenizace? Vysvětlení nabízí Anna Kanta ve videu z roku 2022 • Videohub

„Rozhodli jsme se přistoupit k dočasnému zmrazení SuperFranku a oslovení jednotlivých držitelů tokenů s nabídkou zpětného odkupu. První z klientů již byli kontaktováni a tento krok pochopili a přivítali. Postupně takto oslovujeme i ostatní držitele a předpokládáme, že odkup dokončíme zhruba v polovině dubna,“ stojí v prohlášení majitelů Wood & Company a technologického ředitele SuperFranku Igora Pauera.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!