Další obří ztráta Vítkovice Steel. Podnik vyšetřovaný FAÚ předloni prodělal 423 milionů

Vítkovice Steel

Vítkovice Steel Zdroj: Vítkovice Steel

Ostravský výrobce ocelových plechů Vítkovice Steel v roce 2022 opět skončil v hluboké ztrátě. Přestože se podle původního vyjádření firmy tři čtvrtletí tohoto roku držel v černých číslech, za celý rok nakonec prodělal 423 milionů korun, což je nejvíce od roku 2019 a zároveň čtyřikrát více než rok předtím. Informace vyplývá z nově zveřejněné účetní závěrky, podle níž se nahromaděná ztráta minulých let přehoupla přes 7,5 miliardy korun.

Ostravský region se bude muset potýkat s další firmou s nejistou budoucností. Společnosti Vítkovice Steel, která kvůli předběžnému opatření Finančního analytického úřadu (FAÚ) nemůže nakládat se svými akciemi, se vlastní kapitál propadl do minusu. Došlo k tomu vůbec poprvé od roku 2014, kdy ji ruský Evraz prodal skupině zahraničních investorů se sídlem na Kypru. Záporný vlastní kapitál je jedním z nejtypičtějších ukazatelů špatného finančního zdraví firmy.

Ztráta podle šéfa společnosti Radka Strouhala vznikla ve čtvrtém kvartálu 2022, kdy se podle vedení firmy náklady na plyn vyšplhaly do rekordních výšin, které podnik nebyl schopný pokrýt. Firma nicméně v témže roce vykázala i snížení tržeb, když klesly o zhruba 30 procent na 6,1 miliardy korun. 

Rok 2022 byl pro Vítkovice Steel dramatický hned od začátku. Už v prvním kvartálu po únorovém vpádu Ruska na Ukrajinu FAÚ začal prošetřovat, zda koncovými vlastníky nejsou osoby z protiruského sankčního seznamu – konkrétně ruská rozvojová banka VEB. V květnu pak úřad firmě zablokoval akcie. Kvůli problémům s provozním financováním a neochotou bankovního sektoru poskytnout klasické financování mu pak téhož roku začala půjčovat skupina CE Industries průmyslníka Jaroslava Strnada. 

Provozní financování poskytované skupinou CE Industries však probíhalo formou tollingové spolupráce, která výrobce obírá o značnou část přidané hodnoty produktů, a proto ji podniky využívají jen v krizových nebo jiných specifických případech. Tolling je dohoda, že vybraný partner, tedy tollingová společnost, výrobci financuje provoz například nákupem materiálů a podobně. Závod následně vyrobí finální produkty, dodá je za zpracovatelskou odměnu tollingové firmě a ta je už zpravidla sama prodá na trhu.

Hospodaření v loňském roce už bylo podle Strouhala pozitivnější, konkrétněji se ale vyjádřit nechtěl. Jedním z pozitivních impulzů však mohl být konec tollingové spolupráce. Strouhal loni v říjnu pro e15 uvedl, že firma navázala spolupráci s novým partnerem, který jí nabídl levnější financování. Namísto Strnada tak od té doby podniku půjčuje indická společnost Vulcan Steel.

E15 na konci loňského roku napsala, že společnost Vítkovice Steel připravuje vlastní návrh na insolvenci a rovnou i reorganizační plán, v jehož rámci má akcie společnosti převzít právě indická ocelářská skupina. Podle zdrojů e15 tím Vítkovice Steel tehdy nechtěly řešit bankrot, ale prodej akcií, který jim jinak znemožňovalo preventivní opatření FAÚ. Nyní však Strouhal insolvenci považuje za nepravděpodobnou.

„Šetření FAÚ nadále pokračuje, společnost v něm poskytuje maximální možnou součinnost. Reorganizace, o níž se aktivně spekulovalo na konci roku 2023, je zcela krajním řešením naší situace, a proto se management snaží hledat řešení jiná. Nicméně, situace s prodlužovaným šetřením FAÚ je pro nás velmi složitá,“ říká Strouhal, který odmítá podezření FAÚ, že by koncovým vlastníkem byl kdokoliv ze sankčního seznamu.

Mluvčí společnosti Jana Dronská k tomu dodala, že zájem o strategický vstup indického investora zatím trvá a firma s ním nadále spolupracuje na financování.

Vítkovice Steel jsou chronicky ztrátové. Poté, co Evraz společnost prodal, vykázala pozitivní výsledek hospodaření jen v roce 2017. Podle Dronské však nyní výroba jede naplno a provoz zaměstnává více lidí než loni, konkrétně téměř 900 pracovníků.

V ostravském regionu se už s finančními potížemi potýká ocelářský gigant Liberty Ostrava nebo také jeho dodavatel energií Tameh. První k ochraně před věřiteli využívá všeobecného moratoria, druhý na sebe podal návrh na insolvenci. Do insolvence spadly také Vítkovické slévárny.