Ranní check: Volkswagen v problémech, Vítězné náměstí dostavějí čeští a nizozemští architekti

Prázdná parcela na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, kam chodí místní na víkendové farmářské trhy, se zastaví novými bloky budov.

Prázdná parcela na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, kam chodí místní na víkendové farmářské trhy, se zastaví novými bloky budov. Zdroj: Penta Real Estate

Dobré ráno! Je 263. den roku, svátek má Oleg. V tento den v roce 2004 překonala internetová encyklopedie Wikipedie hranici jednoho milionu článků ve více než sto jazycích. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Volkswagen ruší závody a propouští

Propad na nejdůležitějším trhu v Číně, zpožděný vývoj nové platformy i autonomního řízení, ale především výrazné zaostávání za očekávanými prodeji elektromobilů v Evropě dostávají koncern Volkswagen pod silný tlak. Na řadu tak přicházejí škrty a úsporná opatření. Zcela skončit má výroba elektrických vozů v kdysi slavnostně spuštěné „skleněné manufaktuře“ v Drážďanech, v dalších závodech koncernových značek hrozí propouštění. To může dopadnout i na Škodu Auto, které navíc hrozí, že se výroba prvního a vlajkového e-modelu Enyaq přestěhuje z Mladé Boleslavi do Německa.

Kauza Dozimetr opět ožívá. Policie zadržela deset osob 

Policie v úterý zadržela deset lidí v kauze veřejných zakázek ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě. O podání případných návrhů na vzetí obviněných do vazby rozhodne státní zástupce ve středu. Na webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství. Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli případu zasahovala v několika armádních objektech. Policejní zásah podle armády nesouvisí s akvizičními projekty modernizace a přezbrojení a vyšetřované skutky se vztahují na období před nástupem současného vedení ministerstva obrany i armády.

Poláci spustili kousek od Ostravy výrobu počítačových pamětí a disků

Polská společnost Wilk Elektronik u hranic s Českem rozjela plnou produkci nové generace operačních pamětí (RAM) a SSD disků pro ukládání dat. Jde o klíčové součásti osobních počítačů. Po krachu mnichovské firmy Qimonda je jediným evropským producentem RAM. Polsko postupně posiluje v polovodičové oblasti. V zemi mimo jiné vznikne továrna Intelu za 4,6 miliardy dolarů, tedy více než 105 miliard korun. 

Vítězné náměstí dostavějí nizozemští a čeští architekti  

Prázdná parcela na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, kam chodí místní na víkendové farmářské trhy, se zastaví novými bloky budov. Náměstí se tak uzavře, jak před sto lety zamýšlel urbanista Antonín Engel. Přestavba ale čeká celé náměstí, které ovládají hlavně auta a tramvaje, včetně dnes nepřístupného středu. O dostavbu takzvaného čtvrtého kvadrantu „Kulaťáku“ usilovalo v soutěži 44 návrhů z celého světa. Z pěti finalistů nakonec mezinárodní porota architektů spolu se zástupci města a investory vybrala návrh konsorcia studií Benthem Crouwel Architects, Opočenský Valouch Architekti, Rehwaldt Landscape Architects, PUDIS a AED.

Stane se dnes: 

  • Sněmovní rozpočtový výbor projedná pozměňovací návrhy k vládnímu konsolidačnímu balíčku a návrh zákona o dorovnávacích daních.
  • V New Yorku pokračuje zasedání Rady bezpečnosti Organizace spojených národů (OSN), jehož hlavním tématem je válka na Ukrajině. Za Česko se ho účastní prezident Petr Pavel a šéf tuzemské diplomacie Jan Lipavský (Piráti).
  • Americká centrální banka Fed oznámí své rozhodnutí k měnové politice. Analytici se přiklánějí k názoru, že základní úrok zůstane v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, kam jej Fed zvýšil v červenci.