Ranní check: Zavedení zaměstnaneckých akcií čelí kritice, Portin chystá obří prodej nemovitostí

Schůze Poslanecké sněmovny

Schůze Poslanecké sněmovny Zdroj: Blesk:Renata Matějková

Dobré ráno! Je 300. den roku, svátek má Šarlota. V tento den v roce 1991 získal Turkmenistán nezávislost na Sovětském svazu. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Wichterlův Wikov expanduje za oceán. V Kanadě koupil dva výrobce převodovek

Český výrobce průmyslových převodovek Wikov rozšiřuje své působení na nový kontinent. Skupina podnikatele Martina Wichterleho koupila v Kanadě dva strojírenské podniky a chystá tam výrazně posílit své obchodní aktivity. Hodnotu transakcí Wikov nekomentoval. Za poslední dva měsíce Wikov převzal stoprocentní podíly společností PREP a Wessex Precision Machining. Ta první sídlí ve Vancouveru a druhá naopak blíže Torontu, tedy východnímu pobřeží. Obě jsou zaměřené na výrobu a servis převodovek, zejména pro stroje určené k těžbě nerostů.

Zaměstnanecké akcie budou, jejich zákonná úprava ale čelí kritice startupistů

Poslanecká sněmovna jedná o zavedení zaměstnaneckých akcií. Podpořit by měly zejména českou startupovou scénu, jejíž zástupci po této právní úpravě už dlouho volají. Předložená poslanecká novela ale u nich vyvolala silný odpor. Například podle Tomáše Ditrycha, jednoho z právníků, kteří se v Česku na startupy specializují, by dokonce bylo lepší, kdyby zaměstnanecké akcie v připravované podobě vůbec nevznikly. 

K prodeji míří balík nemovitostí za čtyři miliardy. Součástí jsou parky v Praze a Plzni

Jeden z největších realitních obchodů příštího roku přinese soubor přibližně deseti maloobchodních parků, které se chystá pustit na trh komerčních nemovitostí developerská skupina Portin. Celková hodnota balíku nemovitostí, mezi jejichž hlavní nájemce patří Billa, Penny Market, DM Drogerie nebo Datart, přesáhne částku čtyř miliard korun. Developerská skupina Portin patří aktuálně k vůbec největším hráčům v oblasti výstavby maloobchodních parků v Česku. Prodejem balíku chce získat peníze na další investice. 

Evropská centrální banka ukončila sérii zvyšování úrokových sazeb

Měnový výbor Evropské centrální banky (ECB) ve čtvrtek podle očekávání analytiků nechal základní úrokovou sazbu beze změny na 4,5 procenta. Přerušil tak nejdelší sérii zvyšování úrokových sazeb ve své 25leté historii. Nejnovější údaje nadále ukazují, že se inflace pomalu snižuje k dvouprocentnímu cíli. ECB to uvedla ve svém prohlášení. Šéfka ECB Christine Lagardeová předpověděla, že ekonomika eurozóny zůstane ve zbytku roku slabá, ale v dalších letech by měla oživit.

Stane se dnes: 

  • Pokračuje říjnová schůze Poslanecké sněmovny. Zákonodárci by měli schvalovat například volební ústavní novelu či změny v investičních pobídkách. 
  • Prezident Petr Pavel se setká se zahraničními diplomaty působícími v Praze. 
  • Své hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí zveřejní francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM nebo americké ropné koncerny ExxonMobil a Chevron.