Bakala prodal nemovitosti v pražském Karlíně

Fórum Karlín

Fórum Karlín Zdroj: profimedia.cz

Fórum Karlín
Fórum Karlín
3
Fotogalerie
Podnikatel Zdeněk Bakala prodal skupinu nemovitostí v pražském Karlíně realitnímu fondu Amundi Czech Republic. Součástí komplexu je i multifunkční sál Forum Karlín, sdělila Bakalova mluvčí Šárka Samková. Obě strany se dohodly, že cenu transakce nezveřejní.
 

Lidové noviny v létě napsaly, že obchod by měl dosahovat 1,3 miliardy korun. Investice do výstavby komplexu přesáhly miliardu korun, uvedl list.

"Před osmi lety jsem se rozhodl přispět k rozvoji pražského Karlína revitalizací historických průmyslových objektů a výstavbou unikátního administrativně-společenského komplexu. Dnes je správný čas podívat se na nové investiční příležitosti," uvedl dnes Bakala.

Forum Karlín se skládá z několika částí. Centrem areálu je multifunkční prostor určený pro pořádání hudebních, společenských a odborných akcí. Součástí komplexu je mediální newsroom vydavatelství Economia, který se nachází v rekonstruovaných prostorách historického objektu někdejší kotlárny. Další částí je administrativní budova nabízející kancelářské plochy s terasami a výhledem do okolí.

Karlínský komplex nemovitostí sice změnil majitele, firmy Bakaly ale na této adrese zůstanou. Podle ředitelky Bakalovy společnosti BM Management Zuzany Řezníčkové se bude časem odtud stěhovat herní studio Warhorse, do kterého Bakala rovněž investoval. "Rostoucímu tvůrci nejúspěšnější české hry Kingdom Come začínají být prostory karlínského Fora malé," doplnila Řezníčková.

Bakala, bývalý spolumajitel těžební firmy OKD, se postupně zbavuje aktiv v Česku. Z velkých majetků mu zde patří vydavatelství Economia (vydává Respekt, Ekonom a Hospodářské noviny), a dosud právě Forum Karlín.

Amundi Czech Republic je součástí skupiny Amundi, jednoho z největších správců aktiv v Evropě.

Bakala budí kontroverze kvůli OKD, v podnikání se mu daří

- Bakala spoluzaložil a později vedl firmu Patria Finance (1994-2002), koncem 90. let svůj podíl prodal belgické KBC Bank. Mimo jiné se angažoval v privatizaci Karlovarské Becherovky a investoval do projektu pražské televize TV3.

- Od srpna 2008 vlastní většinový podíl ve vydavatelství Economia, které vydává mimo jiné Hospodářské noviny, Ekonom či Respekt (ten ovládá už od roku 2006), v roce 2013 koupil internetovou společnost Centrum Holdings. Vlastní také profesionální cyklistickou stáj Etixx-Quick Step (dříve Omega Pharma-Quick Step).

- V roce 2004 zprostředkoval transakci, při níž jím zastoupená kyperská skupina RPG Industries koupila společnost Karbon Invest, Bakala tak zároveň získal majetkový podíl v černouhelné OKD. Mateřskou společností RPG byla společnost BXR Group.

- Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR), kterou od února 2016 ovládají tři britské investiční společnosti. Předtím byla většinovým akcionářem firmy skupina CERCL, která z poloviny patřila Bakalovi. Předloni se OKD dostala do insolvence a soud ji poslal do úpadku. V srpnu 2017 věřitelé OKD schválili plán reorganizace a akcie nástupnické společnosti následně převzala státem vlastněná společnost Prisko.

- Bakala za své účinkování v OKD čelí kritice. Prezident Miloš Zeman ve svém druhém inauguračním projevu označil Bakalu za velkou skvrnu a obvinil ho z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD. Naposledy na adresu Bakaly mířily Zemanovy vulgarity v živém rozhovoru pro Český rozhlas a v neděli obdržel od Zemana státní vyznamenání slovenský podnikatel Pavol Krúpa, který Bakalu kritizuje. Bakala v září podal podal u amerických soudů žalobu na Krúpu pro pokus získat vydíráním 500 milionů korun. Žaloba uvádí, že se Krúpa pokusil Bakalu donutit, aby zaplatil desítky milionů dolarů za ukončení kampaně "štvavého obtěžování, očerňování a zasahování do jeho podnikatelské činnosti".

- Privatizaci OKD od letoška řeší sněmovní vyšetřovací komise, která letos v srpnu požádala policii o předvedení Bakaly, který žije ve Švýcarsku. Bakala se před komisi odmítá dostavit. Komise podle Bakaly není nestranná a svým zaměřením zasahuje do probíhajícího soudního řízení. Komise má prověřit převod státních akcií OKD do vlastnictví jiných osob, zejména prodej minoritního podílu v roce 2004. Komise se zaměřuje také na snížení základního jmění společnosti ve druhé polovině 90. let, kterým stát přišel o možnost firmu kontrolovat. Předmětem poslaneckého zkoumání je také plnění závazků nabyvatelem akcií ze smlouvy z roku 2004 a příčiny úpadku OKD a odpovědnosti státních úřadů a osob.

- Loni v květnu insolvenční správce Louda podal odpůrčí žalobu na dřívějšího majitele OKD NWR, firmy BXR Group Limited a CERCL Mining B. V. a také na Bakalu a Petera Kadase, kterým firmy patřily. Žádá po nich, aby vrátili OKD více než 12 miliard korun, které si v letech 2011 a 2012 vyplatili jako dividendy.

- Spolu s OKD získala BXR před lety i desítky netěžebních firem. Vznikl tak základ dalších holdingů skupiny BXR, spoluvlastněné Bakalou, například dopravní skupiny nebo firmy RPG Byty, pod níž spadalo 45.000 bytů a byla největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení. RPG Industries se údajně zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Společnost byty neprodala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Za nové majitele vystupuje mezinárodní Round Hill Capital, která sídlí v Londýně. Nyní se majitel bytů jmenuje Residomo.

- V roce 2012 společně se svojí manželkou Michaelou Maláčovou-Bakala založil společnost BM Management (BMM), která se věnuje správě privátních aktiv manželů na území ČR (podle obchodního rejstříku Bakala působí či vlastní společnosti Luxury Brand Management, Economia, Forum Karlín, North-Line nebo Warhorse Studios, které se zabývá tvorbou počítačových her). Dnes bylo oznámeno, že Bakala prodal skupinu nemovitostí v Karlíně realitnímu fondu Amundi Czech Republic. Součástí komplexu je multifunkční sál Forum Karlín nebo mediální newsroom vydavatelství Economia.

- V roce 2014 Bakala opustil společnost BXR a řadu svých aktiv převedl do BMM, čímž rozšířil portfolio skupiny o firmy jako například Advanced World Transport (AWT). V roce 2015 svých 80 procent akcií v AWT prodal obřímu polskému železničnímu dopravci PKP Cargo za 103 milionů eur (2,8 miliardy Kč).

- Americký magazín Forbes Bakalu loni zařadil na desáté místo v žebříčku nejbohatších Čechů s majetkem 18 miliard korun. Bakala s manželkou provozuje nadaci Bakala Foundation, která se zaměřuje na vzdělávání. Pozornost také vzbudil honosným sídlem v šumavské obci Modrava. S manželkou rovněž podporují Knihovnu Václava Havla.