Ceny komerčních realit rostou, zvláště v centru Prahy

Pohled do atria komplexu Florentinum

Pohled do atria komplexu Florentinum Zdroj: E15 - Michael Tomes

Majitelům prvotřídních kancelářských center nebo skladových areálů končí hubená léta. Poptávka investorů po těchto podnikatelských realitách je natolik silná, že za své budovy mohou chtít více peněz než v minulosti. „Zvláště v centru Prahy je trh velice živý,“ řekl Alexander Rafajlovič z investičního oddělení poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Celkem se v prvním pololetí uskutečnily v Česku obchody s komerčními nemovitostmi za 640 milionů eur. To je podle poradenské společnosti DTZ meziroční nárůst o 64 procent. V celé střední Evropě se investice zvýšily o 12 procent na dvě miliardy eur, reportuje pro změnu Cushman & Wakefield.

Podle konzultantské firmy CBRE dodaly vyšší ceny majitelům budov chuť prodávat. Například irská společnost Avestus Real Estate se už delší čas snažila prodat pražský luxusní hotel Four Seasons. Podařilo se jí to však až letos ve druhém čtvrtletí. Cena zveřejněna nebyla, bezpečně však jde v korunách o miliardový řád. Německá společnost GLL Real Estate zase za 51 milionů eur prodala starší kancelářskou budovu Prague City Center. Výraznou transakcí je také prodej outletového centra Fashion Arena za 72 milionů eur. Poptávka je však podle konzultantů nadále hlavně po těch nejlepších nemovitostech a těch se k prodeji nabízí jen málo.

Rostoucí ceny se už odrážejí ve snižování výnosů u prvotřídních nemovitostí. A to hlavně v logistice, kde je v pokročilé fázi jednání několik obřích transakcí. Zdánlivý paradox vyplývá z toho, že kvůli vyšší ceně se investorům ročně vrátí z pronájmu menší procento z nákupní ceny. Tedy podobně jako například u dluhopisů odrážejí vyšší výnosy nejen klesající ceny, ale také rostoucí riziko.

Výnosy nakonec klesnou

Například v případě prodeje skladového portfolia společnosti VGP a dalších dvou fondů je podle informací deníku E15 ve hře počáteční roční výnos kolem sedmi procent. Pokud tento obchod klapne, dostane se tak ještě hodně za hranici, kterou konzultanti v tomto sektoru uvádějí jako naprosto nejlepší výnos. A to 7,5 procenta. Růst cen se zatím nemusí zastavit. „V následujícím pololetí očekáváme další mírné stlačování nejlepších výnosů. Konkrétně vidíme prostor pro snížení úrovně výnosů u nejlepších retailových nemovitostí z důvodu očekávaných transakcí s atraktivními produkty na území hlavního města Prahy,“ sdělil Jakub Gajdoš z investičního oddělení poradenské společnosti JLL.

Pokles výnosů vede k přeskupení sil na investičním trhu. „S poklesem výnosů se z trhu vytrácejí příležitosti pro investory, kteří jsou schopni akceptovat vyšší míru rizika a naopak aktivnějšími se stávají institucionální investoři hledající kvalitní produkt s výborným zajištěním příjmů,“ uzavřel Gajdoš z JLL.

České nemovitosti dobře vynášejí, říká Guy Barker