Češi nabrali v hypotékách téměř 300 miliard korun. V srpnu ale úvěrové šílenství zvolnilo

Bytové domy na pražském Smíchově (ilustrační foto)

Bytové domy na pražském Smíchově (ilustrační foto) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Srpen přinesl další ochlazení hypotečního trhu. Banky během druhého prázdninového měsíce rozpůjčovaly na bydlení 33,7 miliardy korun, tedy zhruba o pět procent méně peněz než v červenci a o čtvrtinu méně než letos v červnu. Hovoří o tom statistiky Fincentrum Hypoindexu. I tak se objem letos poskytnutých hypoték blíží historickému milníku. Částka, kterou Češi od ledna do srpna nabrali v hypotékách, se přiblížila k rekordním třem stovkám miliard korun. 

„Počet i objem hypoték v srpnu klesl, přesto jde o nejlepší srpnový výsledek v historii Fincentrum Hypoindexu. Zatím se tedy o výraznějším ochlazování hypotečního trhu nedá hovořit,“ uvádí Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Zájem o hypotéky podle něho v minulých letech během letních měsíců obvykle klesal. „Je téměř jisté, že hranici 300 miliard korun pokoří hypoteční trh už během září. Do konce roku by se pak objem poskytnutých hypoték mohl přiblížit i hranici 400 miliard korun,“ dodává Sýkora. 

Video placeholde
Jak se budou dál vyvíjet ceny nemovitostí v Česku: • Mall.tv

V průměru si lidé během srpna půjčovali na bydlení rekordních 3,23 milionu korun, přestože oproti červenci průměrná hypotéka vzrostla jen o necelých patnáct tisíc korun. „V bankách bude nyní ještě doznívat klidnější léto, ale v říjnu už pocítí obnovený růst poptávky po hypotékách. Na jedné straně se jedná o každoroční jev, na straně druhé poptávku táhne stále ještě také snaha stihnout relativně příznivé sazby,“ uvádí marketingový ředitel hypotečního tržiště Zaloto Vojtěch Prokop.

Ty podle něco do konce roku dále porostou. „Přiblíží se zhruba ke třem procentům, a to bez ohledu na další zvyšování či nezvyšování základních sazeb ze strany ČNB,“ dodává Prokop. 

Hypotéky vydatně podražily už během srpna. Průměrná sazba se podle Fincentrum Hypoindexu zvedla šestým měsícem v řadě z 2,23 na 2,32 procenta. „I podle aktuálních nabídkových úrokových sazeb jednotlivých bank je jasné, že současná hodnota 2,32 procenta rozhodně není ta, na které se růst zastaví,“ dodává Sýkora.

Ceníky měnila během srpna řada tuzemských bank. Sazby přepsala vzhůru Moneta Money Bank, Sberbank, Oberbank či Fio, od konce září například plánuje jít se sazbami nahoru Air Bank. Svou roli sehrálo i výrazné zvýšení sazeb České spořitelny v posledním červencovém týdnu, které se naplno projevilo až v srpnu. 

Bankám roste cena zdrojů, ze kterých hypotéky financují, aktuálně jsou peníze pro banky podle dat Thomson Reuters nejnákladnější od konce roku 2019. Ekonomové přitom soudí, že ČNB letos může ještě několikrát zvýšit základní sazbu v ekonomice a tím mimo jiné i přiživit zdražování hypoték.

„ČNB téměř s jistotou na konci září zvýší úrokové sazby. Z možností mezi pokračováním v mírných krocích o 25 bodů a radikálnějším zvýšením o 50 bodů nabývá na stále větší pravděpodobnosti druhá z nich,“ soudí ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.