Zdražující hypotéky by neměly přehlížet ani ti, co už je mají. Proč se zajímat o refinancování?

Zdražující hypotéky by neměly přehlížet ani ti, co už je mají. Proč se zajímat o refinancování?

Zdražující hypotéky by neměly přehlížet ani ti, co už je mají. Proč se zajímat o refinancování? Zdroj: dotFOX

Čeká vás konec fixace a rostoucí úroky u hypoték vás značně znervózňují? Vyjednejte si nové podmínky pro splácení co nejdříve. Díky tvrdému konkurenčnímu prostředí tu šance na nízkou sazbu stále je. Proč refinancování hypotéky neodkládat a pustit se do něj ještě dnes?

Zdražující hypotéky hýbou úvěrovým trhem, zajistit si nízký úrok je tak pro mnohé aktuálně úkol číslo jedna, a řeč není jen o nových žadatelích. Výhodnou hypotéku chtějí mít jistou i ti, kteří ji už nějaký ten pátek splácí.

Refinancovat hypotéku nemusíte jen na konci fixace

Rychlé refinancování hypotéky dokáže předejít současnému zdražování, proto není nad čím váhat. Pakliže nejste spokojeni se současnými podmínkami úvěru nebo se bojíte, že vám banka na konci fixace při plánované změně napálí pořádný úrok, je přefinancování hypotéky na místě.

Refinancovat úvěr ale není nutné jen na konci fixačního období, bez zbytečných poplatků můžete nižší úrok získat i v průběhu fixace. Pokud vám vaše banka nenabídne lepší podmínky, je na čase jít o dům dál. Konkurence nové klienty většinou přijímá i zadarmo.

Kolik lze ušetřit díky refinancování?

O refinancování je aktuálně velký zájem, poptávku po této službě zaznamenávají banky napříč trhem. Do budoucna ale očekávají klesající trend, a to především kvůli zhoršující se makroekonomické situaci, která vede k růstu úrokové sazby hypoték.

Jedním z hlavních důvodů, proč se mnozí k refinancování uchylují, jsou úspory na splátkách. Ne každý si ale dokáže představit, kolik lze ušetřit s nižším úrokem, výpočet hypotéky je totiž v tomto případě trochu složitější, zapotřebí je zavzpomínat na finanční matematiku. Obecně však lze říct, že snížení sazby o 0,1 procentního bodu přinese u hypotéky ve výši 2 500 000 Kč zhruba 100Kč měsíční úsporu. I drobný pokles sazby se tak může vyplatit.

Pozor na delší dobu splatnosti

Refinancovaná hypotéka může pomoci ušetřit, díky novým výhodnějším podmínkám přeplatíte na úvěru méně než s původně nastavenými parametry. Důležité ale v tomto případě je, aby došlo pouze k poklesu úrokové sazby, nikoliv také k prodloužení doby splatnosti. Delší splácení by zpomalilo splácení i samotné jistiny.

Jen slepě přefinancovat půjčku na bydlení ale není cesta k finanční úspoře, stejně jako při sjednávání nového úvěru je důležité neopomenout všechny parametry, porovnat více nabídek a propočítat je. Pomoci může internetový srovnávač i online kalkulačka. Obavy ze složitého papírování pak nejsou na místě, nejnáročnější je vybrat ten správný hypoteční úvěr, kterým splatíte ten starý, s veškerým vyřizováním pak poradí už nová banka.