DEK kupuje slovenskou firmu Stachema včetně její české pobočky

Stavebniny DEK

Stavebniny DEK Zdroj: Stavebniny DEK

Investiční fond Dekinvest ze skupiny Dek Víta Kutnara kupuje slovenskou společnost Stachema včetně její české pobočky. Spojení posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

"K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti výroby stavební chemie," uvedl úřad s tím, že fúzi posuzuje v takzvaném zjednodušeném řízení. Rozhodnutí tak vydá do 20 dní.

O nákupu 100 procent akcií skupinou Dek na svém webu informovala i společnost Stachema. "Skupina Dek podepsala s dosavadními akcionáři Stachemy smlouvu o nákupu 100 procent akcií společnosti a po schválení transakce příslušnými úřady se stane jejím jediným akcionářem. Chtěli bychom Vás ujistit, že Dek i Stachema zůstanou i po dokončení transakce fungovat nezávisle a odděleně, nebudou sdílet informace o zákaznících ani obchodních podmínkách a všechny dohody mezi společností Stachema a jejími zákazníky budou zachovány a dodrženy," uvedli v oznámení výkonný ředitel Stachema CZ Radim Novák a generální ředitel Dek Vít Kutnar.

Společnost Stachema vznikla v roce 1991 na Slovensku, o rok později i v České republice. Podle internetových stránek slovenské mateřské společnosti je jedním předních výrobců a dodavatelů stavební chemie, materiálů pro povrchové úpravy fasád, chemických přípravků a speciálních hmot.

Podle poslední zveřejněné výroční zprávy za rok 2019 dosáhla Stachema CZ čistého obratu 643 milionů korun a vykázala čistý zisk 41,9 milionu korun.

Největší český prodejce stavebnin, skupina DEK Víta Kutnara, má více než sto prodejen v ČR a na Slovensku. Letos v květnu ÚOHS skupině povolil nákup výrobce betonových dlažeb Best. Podle konsolidované výroční zprávy za rok 2020 vykázala skupina čistý obrat ve výši 857 milionů korun a zisk po zdanění ve výši 231 milionů korun.