Ani bláznivé ceny neodrazují investory od koupě bytů v centru Prahy

ilustrační

ilustrační Zdroj: Michael Tomeš/E15

Ceny nemovitostí v metropoli nadále rostou, a přesto investoři stále kupují byty. Podle Ilony Mančíkové, výkonné ředitelky realitní společnosti Sotheby’s pro Česko, je to i proto, že například byty využívané na krátkodobé pronájmy nesou v průměru sedm procent. Při klasickém přístupu činí výnos pět procent.

„Ceny v Praze 1 jsou až bláznivé, klidně to může dělat 250 tisíc korun za metr. V roce 2007 se tam ještě platilo 140 tisíc korun,“ uvedla Mančíková s tím, že je to speciální lokalita a často emocionální rozhodnutí kupců.

Místa, která mají v Praze potenciál i pro investice, jsou podle ní Karlín, Libeň, Holešovice, okolí Smíchova či Vysočany. Na byt přitom musejí Češi vydělávat průměrně jedenáct let, což je ve srovnání se zbytkem Evropy téměř nejdelší doba. I proto se někteří odborníci, kteří se sešli na konferenci Investice & Bohatství pořádané deníkem E15 pod značkou E15Premium ve spolupráci s J&T Bankou, domnívají, že ceny v poměrně blízkém horizontu začnou klesat.

„V letech 2021 až 2022 nastane propad cen, první lidé s levnými hypotékami budou refinancovat a zjistí, že na to nemají. Propad bude kolem patnácti procent,“ tvrdí investiční manažer Arca Capital Ondřej Klečka. Podle Pavla Borovičky z BH Securities ale může trvat stále rostoucí poptávka po bytech už jen proto, že lidé budou v určitý okamžik muset bydlení řešit, a tudíž nakupovat.

„Považuji byty za poslední věc z portfolia, které by se investoři zbavovali,“ myslí si Borovička. Daniel Drahotský z J&T Banky připomněl, že banky napumpovaly do ekonomiky množství peněz, což pomohlo k tomu, že výnosy z nemovitostí jsou na úrovni dluhopisů.