Developeři dupnuli na brzdu, výstavba kanceláří zamrzne

Florentinum v Praze

Florentinum v Praze Zdroj: Tomes Michael/E15

Po urputných závodech v budování nových administrativních center se developerské firmy vzpamatovaly. Realitní konzultanti očekávají, že v roce 2016 v Praze vznikne jen 26 tisíc metrů čtverečních moderních kancelářských ploch. To není ani polovina toho, co v metropoli vzniklo jen za letošní třetí čtvrtletí.

„Díky apetitu developerů na novou výstavbu se sešlo mnoho nových projektů, což mělo za následek mohutnou výstavbu a zvyšující se neobsazenost. Z toho důvodu se na rok 2016 očekává dokončení menšího množství prostor,“ uvedla Katarina Wojtusiak, šéfka kancelářského oddělení v poradenské společnosti CBRE. V roce 2017 však očekává opětovné oživení stavební aktivity.

Zatáhnutí za rychlobrzdu se developerům vyplatí. Pomůže to totiž snížit množství prázdných ploch. Kvůli silné výstavbě stoupla na konci září v hlavním městě na více než šestnáct procent. Tak vysoká dosud nikdy nebyla. Za bezpečnou hranici považuje trh nejvíce patnáct procent nepronajatých ploch.

Centrály se stěhují do Prahy

To mělo za výsledek pokles nájemného. Vlastníci kanceláří se navíc museli předbíhat ve štědrých pobídkách nájemcům. Běžnou praxí se tak staly klidně i půlroční nájemní prázdniny nebo příspěvky na vybavení kanceláří.

Podle realitních profesionálů je ale trh natolik rozjetý, že zaplnění prázdných ploch nebude problém. „Oživení pražského kancelářského trhu bude nepochybně následovat také růst ceny nájmů,“ dodala Wojtusiak ze CBRE.

Do Prahy se totiž stěhují centrály a centra sdílených služeb řady velkých korporací. Příkladem je Amazon, který přesunul mezinárodní manažerské sídlo do Dejvic.