Developeři se musí připravit na nového klienta. Bude náročnější a informovanější než dříve

Developerský projekt skupiny CTR v Praze na Žižkově.

Developerský projekt skupiny CTR v Praze na Žižkově. Zdroj: CTR

Developerský projekt české skupiny CTR v Drážďanech.
2
Fotogalerie

Současné ceny bydlení stupňují požadavky klientů při nákupu nemovitosti. Kromě vysokých požadavků na občanskou vybavenost jsou kupující náročnější na vybavení a kvalitu použitých materiálů v rámci bytové jednotky i nově postaveného domu. Největší zájem je v současné chvíli zejména o byty v takzvaných zavedených lokalitách. Lidé si tu mohou ověřit, jak místní obyvatelé fungují a co všechno mají k dispozici, a to ještě předtím, než se sami nastěhují.

„Vzhledem k současné ceně bytů jsou klienti při koupi obezřetní. Trvají na kvalitních materiálech a precizním provedení. A to nejen v rámci bytové jednotky, ale často i v celém nově postaveném domě. Neméně důležitá je také dobrá dopravní dostupnost a občanská vybavenost v okolí bydliště. Zájem zvyšuje nejen občanská vybavenost daného projektu, ale i obchody s kvalitními potravinami, restaurace a sportovní zařízení. Pro mladé rodiny je důležité dostupné školní zařízení a vyžití pro děti a dospívající mládež. Zejména pražští klienti kladou velký důraz na klidné a dostatečně zelené okolí s možností sportu a rekreace,“ uvedl Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

 Ceny bytů stále rostou, i když ne už tak výrazně jako třeba před rokem. Realitní trh zásadně ovlivňuje i komplikovanější přístupnost hypoték. „Klienti si stále častěji nemohou dovolit velké byty. Nesmíme zapomenout, že 2+kk dnes stojí stejně jako před pár lety 3+kk. Na trh se dostane více menších, prakticky řešených bytů. Lidé budou přemýšlet, jak se s nedostatkem prostoru vyrovnat. S tím se developeři budou v nových projektech často potýkat,“ popsal současnou situaci v developerském světě Tal Grozner.

 Velkou výhodu mají zejména zavedené lokality, tedy projekty, které už nějakou dobu fungují a u nichž si kupující mohou ověřit, jak se v místě žije. „V projektu Nové Chabry připravujeme další bytovou výstavbu. Součástí této výstavby budou samozřejmě další plochy zeleně pro relaxaci a sportovní vyžití,“ vysvětlil Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group. V rámci projektu bylo nedávno otevřeno komerční centrum, které nabízí obchod s potravinami a drogistickým zbožím, restauraci, fitness i prodejnu vín a delikates. Výhodou je také mateřská škola, která je v provozu od září 2017. Developer ji postavil a předal městské části v červnu loňského roku.