Digitalizace ovlivňuje i stavebnictví. Projektanti Sudop expandují do IT byznysu

Modelování

Modelování Zdroj: Profimedia

Česká projektantská jednička Sudop zaměřující se na dopravní stavby vstupuje do IT byznysu. Prvním krokem je akvizice většinového podílu v české softwarové společnosti LinkSoft Technologies.

Sudop bude v odvětví informační technologií působit skrze dceřinou společnost, která sedmdesátiprocentní podíl v LinkSoftu získala. Cena akvizice dosáhla desítek milionů. Softwarová společnost LinkSoft vznikla před deseti lety a její obrat v loňském roce dosáhl 140 milionů. Zaměstnává přibližně sto lidí.

Sudop chce akvizicí rozšířit své pole působení, zároveň má spolupráce pomoci v rámci zachycení trendu digitální transformace stavebnictví. „Očekáváme, že stejně jako v jiných oborech, tak i ve stavebnictví budou hrát prim digitální technologie a my na to budeme připraveni,“ řekl člen představenstva Sudopu Jan Kout.

Součástí digitalizace odvětví je především zavádění technologií a metodiky BIM (Building Information Modeling). Jedná se o nový přístup k návrhu a správě staveb, které ke svému fungování využívají informačních systémů. Kromě zabudování speciálních digitálních prvků se BIM vyznačuje také odlišným přístupem při samotném projektování.