HB Reavis otvírá v Hradci nákupní centrum za dvě miliardy

Aupark v Košicich

Aupark v Košicich Zdroj: CC:CC-BY-SA-3.0/Of/wikimedia.org

Developerská skupina HB Reavis slovenského miliardáře Ivana Chrenka dokončila v Hradci Králové obchodní centrum Aupark za zhruba dvě miliardy korun. Aupark, který se veřejnosti otevře v pátek ráno, je prvním obchodním centrem HB Reavis v České republice. Současně je jediným obchodním centrem této velikosti, jež se letos v Česku otvírá.

 

Hradecký projekt firma připravovala od roku 2007, kdy vyhrála soutěž města na využití městských pozemků v lokalitě Koruna poblíž hlavního vlakového nádraží. Stavba centra trvala dva roky.

Centrum Aupark disponuje 120 obchody o celkové pronajímatelné ploše 20 900 metrů čtverečních. "Z nich je nyní téměř 90 procent pronajato," uvedl ředitel Auparku Marek Dörfl. Součástí centra jsou garáže pro 1100 aut, které by měly zlepšit situaci s parkováním v auty přetíženém centru města. V obchodním centru by mělo vzniknout 500 až 600 pracovních míst.

Zatím poslední větší nákupní centrum ve stotisícovém Hradci Králové otevřela v listopadu 2009 developerská společnost Amadeus Real. Její Atrium se 45 obchody a 7370 metry čtverečnými obchodní plochy stálo půl miliardy korun a vyrostlo vedle obchodního domu Tesco na místě bývalé tržnice v centru města.

Pro výstavbu Auparku HB Reavis koupila od hradecké radnice 1,2 hektaru pozemků na místě bývalého autobusového nádraží u Koruny. Zaplatila za ně 4800 korun za metr čtvereční, celkem hodnota transakce včetně DPH činila 69,44 milionu korun. Radnice kvůli centru přebudovala křižovatku u Koruny, což městskou pokladnu přišlo na více než 120 milionů korun.

Mezinárodní developerská skupina HB Reavis působí vedle Česka a Slovenska také v Polsku, Maďarsku, Británii a Turecku. Skupina byla založena v roce 1993 a v současné době je třetím největším developerem v segmentu kancelářských budov v Evropě.

Spravuje aktiva v celkové hodnotě 2,1 miliardy eur (asi 57 miliard korun). Společnost dosud vybudovala 917 500 metrů čtverečních kanceláří, nákupních a zábavních prostor a logistických zařízení. Další víc než milion metrů čtverečních má ve fázi plánování, povolovacího řízení nebo stavby.