Investor Rusňák koupil nákupní parky se supermarkety Albert, Billa a Penny

Albert ve Varnsdorfu je největší prodejnou svého typu ve městě. Rozkládá se na ploše téměř pěti tisíc metrů čtverečních a nabízí více než 150 parkovacích míst. Tato nemovitost prošla kompletním remodelingem v roce 2012.

Albert ve Varnsdorfu je největší prodejnou svého typu ve městě. Rozkládá se na ploše téměř pěti tisíc metrů čtverečních a nabízí více než 150 parkovacích míst. Tato nemovitost prošla kompletním remodelingem v roce 2012. Zdroj: DRFG

David Rusňák už má ve své skupině reality za pět miliard korun.
Přímo u rušné křižovatky Strakonické a Plzeňské v Českých Budějovicích je umístěn retail park pronajatý nájemcům jako Penny, Teta Drogerie nebo Pepco. Retail park disponuje vlastním parkovištěm a nachází se v pohodlné pěší vzdálenosti pro obyvatele sousedícího sídliště.
V Milovicích v centru obce a hlavní komunikaci se nachází prodejna Penny. V prodejně se kromě hlavního nájemce nachází i jednotka KiK, řeznictví a prodejna tabáku.
4
Fotogalerie

V Česku se uskutečnila další transakce s obchodními areály, které si pronajímají supermarkety a další řetězce. O dalších akvizicích se na trhu jedná.

Skupina DRFG byznysmena Davida Rusňáka rozšířila portfolio nákupních parků o dalších dvanáct přírůstků. Koupila obchodní areály, jejichž hlavními nájemci jsou řetězce Penny, Billa a Albert. Prodávajícím byla investiční skupina Hunter.

Koupené nákupní parky jsou mimo jiné v Praze na Černém Mostu, v Českých Budějovicích nebo Plzni.

„Tímto krokem se dostáváme na 150 tisíc metrů čtverečních pod správou a 15 tisíc metrů čtverečních ve výstavbě,“ uvedl k akvizici Josef Musil, obchodní ředitel DRFG Real Estate. Kupní cenu žádná ze stran nekomentovala. Podle odhadů z trhu mohla převýšit jeden a čtvrt miliardy korun.

Rusňákův holding investoval necelou miliardu korun do retailových parků už letos v červenci. Tehdy pořídil od skupiny CPI areály v Českém Těšíně a v Trutnově.

Reality jsou nejvýznamnější částí skupiny DRFG. V současnosti má nemovitosti v hodnotě kolem pěti miliard korun. Skupina má ve správě dvacet nákupních parků, obchodních center a dalších retailových projektů napříč republikou.

„V současné době panuje mezi investory čilá poptávka po nákupních parcích. Letos se dokončilo či je ve fázi jednání několik velmi zajímavých transakcí, kdy se prodávají nákupní parky v rámci celé České republiky,“ uvedl Jiří Kristek, vedoucí oddělení nákupních parků v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.  

Investory láká tento typ projektů zejména kvůli jistým dlouhodobým výnosů a stabilním nájemcům. Ti v nákupních parcích působí často velmi dlouhou dobu. Do nákupních parků se nově chystá investovat například brněnská skupina Portiva.

Poslední velká transakce s nákupními parky se uskutečnila v říjnu. Skupiny KPD Group a Exafin tehdy prodaly balík pěti obchodních areálů za zhruba jednu miliardu korun. Novým majitelem je ruský investor.

Další aktuální retailovou transakcí je změna majitele slovenského obchodního centra Forum Poprad. O vlastnictví nemovitosti se nově dělí české skupiny ZFP a DBK.