Konec realitní bubliny? Chudnoucí domácnosti ohrožují trh s nemovitostmi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: b2b projekt

Pokud se příjmy tuzemských domácností nevzpamatují, hrozí vytvoření takzvané realitní bubliny zdola. Jinými slovy to znamená, že stále tenčí peněženky způsobí nový pád cen nemovitostí. Před rizikem varoval na diskusním setkání Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí ředitel odboru finanční stability České národní banky Jan Frait.

„Nejde jen o hypotetickou možnost, jde o pravděpodobné riziko,“ uvedl odborník z ČNB. Tento problém podle Fraita vypukne ve chvíli, když se ukáže, že se ze snižování příjmů domácností stal dlouhodobý trend. Navíc podpořený snahou firem zvyšovat konkurenceschopnost pouze osekáváním mzdových nákladů.

Současně však Frait zopakoval, že centrální banka aktuálně nepovažuje financování bydlení za riziko pro český bankovní systém.

„Situace domácností skutečně není příliš utěšená. Jejich reálné příjmy stále klesají, zatímco položky, za které nejvíce utrácí, rostou nejrychleji,“ dodal v debatě ředitel makroekonomických analýz ČSOB Petr Dufek. V lepší kondici jsou podle něj jen domácností, které hospodaří s měsíčním příjmem kolem 30 000 korun na osobu. „Ale těchto domácností je jen deset procent,“ poznamenal analytik.

Reálné příjmy domácností se předloni podruhé za sebou snížily. Čím dál větší podíl na výdajích mají právě náklady na bydlení, vyplývá ze studie Českého statistického úřadu zveřejněné letos v červnu. Bydlení z příjmů domácností ukrojilo předminulý rok zhruba 18 procent.

Zatímco centrální bankéři hovoří o dalším poklesu cen realit jako o možném riziku, považuje ho šéf analytického týmu společnosti Next Finance Vladimír Pikora téměř za jistotu, a to v celé Evropě. Na rozdíl od USA totiž na starém kontinentu neklesly ceny bydlení po propuknutí krize natolik, aby se trh skutečně ozdravil. „Prostor pro další pokles cen bytů tu ještě je,“ řekl Pikora. Šancí pro realitní investory však podle něj představují stavební i zemědělské pozemky, jejichž ceny dlouhodobě rostou.