Luxusní byty v Praze do roku 2018 zdraží až o 15 procent

ilustrační foto

ilustrační foto

Ceny luxusních bytů v Praze by měly růst stabilním tempem, do roku 2018 by se měly zvýšit o 12 až 15 procent. Vyplývá to ze studie společnosti Lexxus Norton. Poptávka po luxusních nemovitostech podle studie dlouhodobě výrazně převyšuje nabídku. V této kategorii přitom nejvíce scházejí malé byty do 65 m2 v cenách do 6,5 milionu korun. Zájem je především o lokalitu Prahy 1.

„Dříve dominovali českému trhu s luxusními nemovitostmi zahraniční kupci, kteří oceňovali vysoký nadstandard a akceptovali vysoké ceny. Zhruba od roku 2006 se o tento typ bydlení stále více zajímají Češi a Slováci, kteří tímto způsobem zhodnocují své finance. S příchodem ekonomické krize došlo k citelnému poklesu zahraničních kupujících a zvýšení počtu tuzemských zájemců,“ uvedl analytik společnosti Lexxus Norton Ondřej Diblík.

Luxusní byty se nacházejí v atraktivní lokalitě, vyznačují se nadstandardním vybavením. Součástí těchto domů bývá recepce, wellness nebo fitness centrum. Důležitá je rovněž kvalitní občanská vybavenost a dobrá dostupnost do centra.

Rezidenční trh ve specifickém luxusním segmentu je v Praze cenově srovnatelný s dalšími hlavními městy ve střední Evropě. Cena za metr čtvereční se podle studie pohybuje v rozmezí 4000 až 7500 euro (zhruba 108 tisíc až 202 500 korun), nicméně stále přetrvávají rozdíly v kvalitě a velikosti.

Krize se v luxusním segmentu projevovala stagnací poptávky, která nebyla doprovázena tak výrazným poklesem cen jako ve středním a nízkém segmentu. Podíl luxusního bydlení na trhu bytových projektů v hlavním městě odhaduje Lexxus Norton zhruba na čtyři až pět procent.

Zájem o byty v nejvyšším patře

Nejvíce poptávanou kategorií jsou přes vysokou cenu výjimečné byty v nejvyšším, případně druhém nejvyšším podlaží s terasou a krásným výhledem. „Velká poptávka je i po větších bytech kategorií 3+KK a 4+KK okolo 100 - 130 metrů čtverečních v cenách do 120 tisíc korun za m2 bez DPH. Nejžádanější jsou byty se zajištěným parkováním, kterých není v centru mnoho. Ceny parkovacích stání tak dosahují až dvou milionů korun,“ dodal Diblík.

Největší zájem je o luxusní projekty v Praze 1. Průměrné nabídkové ceny bytů za metr čtvrteční se na Novém Městě pohybují zhruba o 20 tisíc korun níže než na Starém Městě a Malé Straně.

Praha 11 koupí luxusní byty pro mladé. Zachraňuje radnice developera?