Miliardář Passer odstartoval výstavbu na Roztylech. Jako první vyrostou kanceláře

Kancelářská budova Roztyly Plaza bude první stavbou multifunkčního komplexu Nových Roztyl

Kancelářská budova Roztyly Plaza bude první stavbou multifunkčního komplexu Nových Roztyl Zdroj: Passerinvest Group

První budova v projektu Nové Roztyly
Uvnitř kancelářské budovy Roztyly Plaza bude nájemcům sloužit  atrium
Budoucí park v projektu Nové Roztyly
Nové Roztyly
Nové Roztyly
6
Fotogalerie

Developerská skupina Passerinvest rozjela svůj druhý rozsáhlý projekt. Po michelském BB Centru teď zahájila výstavbu první kancelářské budovy na nedalekých Roztylech. Celková investice miliardáře Radima Passera do nové lokality v Praze 4 dosáhne zhruba pěti miliard korun.

Budova Roztyly Plaza, umístěná na trojúhelníkové parcele mezi vstupem do stejnojmenné stanice metra a nynější centrálou T-Mobilu, bude mít celkem 23 tisíc metrů čtverečních kanceláří s retailovými prostory v parteru. Návrh je dílem studia Aulík Fišer architekti, s nímž Passerinvest Group dlouhodobě spolupracuje. Dokončení plánuje developer na rok 2023.

„Kromě kanceláří budou mít nájemci k dispozici vnitřní atrium s odpočinkovými zónami a vodními prvky a také pobytovou střešní terasu osázenou zelení. Samozřejmostí je výstavba ekologicky šetrných budov s důrazem na úsporné technologie, proto bude i Roztyly Plaza splňovat veškerá kritéria udržitelného urbanismu,“ uvedla Lenka Preslová, vedoucí obchodního oddělení Passerinvestu. Součástí objektu budou podzemní garáže s 330 parkovacími stáními pro nájemce a další stovkou míst parkoviště P+R.

Passerinvest vyjednává s hlavním městem a s pražským dopravním podnikem také o modernizaci stanice metra. Zkultivovat by se měl i přilehlý autobusový terminál příměstské dopravy.

V rámci celého komplexu Nových Roztyl mají vzniknout kanceláře a další pracovní místa pro téměř 3000 lidí, přibližně 1500 obyvatel by zde mohlo bydlet ve vlastních anebo v nájemních bytech. Passerinvest už v roce 2007 kvůli pozemkům pro výstavbu koupil areál někdejších zvěřinových jatek Interlov o rozloze devíti hektarů.

Druhá vyroste Sequoia

Druhým objektem Nových Roztyl bude větší kancelářská budova Sequoia, která má odclonit rezidenční část projektu od dopravní tepny 5. května. Atraktivní pozemky bývalého Interlovu se totiž rozkládají mezi magistrálou, Jižní spojkou a Michelským lesem. Návrh administrativní budovy Sequioa i rezidenční části nazvané Arboretum je dílem tuzemského Atelieru A8000. Pro výstavbu bytů je ovšem potřeba změnit územní plán.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

V brownfieldu Interlovu chce Passerinvest postavit přibližně 200 nájemních jednotek, 400 bytů k prodeji do osobního vlastnictví a mateřskou školku. Pokud se podaří změnit územní plán do začátku příštího roku, mohla by pak v jeho průběhu začít i výstavba první etapy bytových domů, uvedl technický ředitel Passerinvestu Martin Unger.

Součástí rezidenčního areálu bude čtyřhektarový park, který na změnu územního plánu čekat nemusí a na jehož realizaci developer průběžně pracuje. V minulých letech už na svých pozemcích zpřístupnil veřejnosti několik venkovních sportovišť. Parkové plochy navazující z jižní a západní části projektu na Michelský les plánuje developer udržovat i v budoucnu.

Obnovení biotopu

Podle Ungera chce Passerinvest vytvořit podobný model jako v areálu BB Centra, kde část zdrojů z nájemného kanceláří i bytů investuje zpět do údržby zeleně a relaxačních ploch. V plánu je rovněž obnovení přirozeného biotopu, napájeného kdysi Roztylským potokem, který lokalitou protékal a během výstavby trasy metra C byl přeložen a sveden do potrubí.

Svůj dosud největší projekt v Michli začal developer Radim Passer rozvíjet už na přelomu tisíciletí a stále v tom pokračuje. Dnes zahrnuje BB Centrum 12 administrativních budov s desítkami obchodů a služeb, dva dokončené rezidenční projekty, multifunkční objekt Brumlovka s velkým fitness a wellness centrem a také řadu neziskových aktivit včetně Křesťanské střední, základní a mateřské školy Elijáš. Passerinvest Group zde dosud investovala téměř 16 miliard korun. Aktuálně je zde ve výstavbě Rezidence Oliva s 72 byty. Spolu s ní vznikne i menší objekt Olivka, který nabídne prostory pro mateřskou školu a výstavu modelu železnice.