Miliardář Vítek vstupuje do nového byznysu

Vizualizace outletového centra Outlet Arena Moravia.

Vizualizace outletového centra Outlet Arena Moravia. Zdroj: TK Development

Vizualizace outletového centra Outlet Arena Moravia.
Vizualizace outletového centra Outlet Arena Moravia.
Fashion Arena v Praze patří mezi první české outlety.
Vizualizace projektu The Style Outlets nedaleko pražského Letiště Václava Havla, který se otevře v dubnu.
5
Fotogalerie

Developerská skupina TK Development odchází z tuzemského outletového byznysu. Krůček od převzetí jejího projektu v Ostravě je jeden z nejbohatších Čechů.

Skupina CPI je kousek od akvizice rozestavěného outletového centra Outlet Arena Moravia v Ostravě. Developerem je dánský koncern TK Development. Na dotaz deníku E15 to potvrdily obě strany transakce. Přestože realitní magnát Radovan Vítek vlastní řadu obchodních center, outlet mu osud ve sbírce chyběl.

„Zájem o outlet Moravia mohu potvrdit, zapadá nám do strategie posílení segmentu retailu. V tuto chvíli máme podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí CPI Jan Burian. „O budoucím prodeji centra Outlet Arena Moravia jednáme,“ doplnil manažer TK Development Roman Vachta.

Outlet má developer zaparkovaný v projektové firmě Euro Mall City. CPI se na převzetí majetku připravila nedávným založením společnosti Outlet Arena Moravia.

Centrum se začalo stavět loni v listopadu. Bude teprve čtvrtým outletovým projektem v České republice a prvním v Moravskoslezském kraji. Jen v první fázi nabídne na téměř dvanácti tisících metrech čtverečních sedmdesát obchodů. „První fáze je již téměř ze sedmdesáti procent obsazena,“ uvedl v listopadu při zahájení stavby šéf TK Development Mogens Pedersen.

Transakce s projektem v rané fázi výstavby na realitním trhu příliš obvyklá není. Buď se komerční nemovitosti prodávají až po dokončení a pronajmutí, nebo naopak ještě před zahájením stavby.

„Při ocenění takového projektu si investor připočítá náklady na dokončení stavby a dopronajmutí plus rizikovou prémii za to, že stavba není dokončená a dopronajatá. Každý investor ale tato rizika vidí jinde a vyhodnocuje jinak,“ uvedla Lenka Šindelářová z vedení poradenské firmy BNP Paribas Real Estate. Poptávka po retailových nemovitostech je podle ní silná, takže zdražují a snižují tak výnosy investorů.

Outlety prodávající starší módní kolekce s velkými slevami mají mnohem větší spádovou oblast než klasická obchodní centra. Dlouho byly jedinými tuzemskými outlety pražská Fashion Arena a jihomoravský Freeport Fashion Outlet na hranicích s Rakouskem.

Letos v dubnu otevře brány The Style Outlets nedaleko Letiště Václava Havla v Praze. Ostravský Outlet Arena Moravia bude čtvrtý v řadě.