Miliardář Vítek vzdal boj o byty v Písnici

ČEZ prodává přibližně 800 bytů v Písnici.

ČEZ prodává přibližně 800 bytů v Písnici. Zdroj: Robert Klejch

Vizualizace stanice metra D Písnice
Na vizualizaci je stanice Písnice. První úsek trasy metra D povede z Pankráce do Písnice a vyjde na 24,69 miliardy korun
Horní pohled na stanici metra D Písnice
Obyvatelé sídliště Písnice a ulice Bělocerkevské ve Vršovicích demonstrovali proti ČEZu, který jim chce rozprodat byty
Obyvatelé sídliště Písnice a ulice Bělocerkevské ve Vršovicích demonstrovali proti ČEZu, který jim chce rozprodat byty
19
Fotogalerie

Už jen týden a den zbývá do konce tendru polostátní skupiny ČEZ na prodej téměř osmi stovek bytů na sídlišti v Praze-Písnici u budoucí konečné linky metra D.

Ze hry o pražské sídliště Písnice se stáhl první z investičních žraloků, kteří původně o obří balík nájemních bytů stáli. Skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka deníku E15 potvrdila, že o portfolio nemá zájem a tendru ČEZ se nezúčastní. „Je zřejmé, že se do tématu zapojují různorodé zájmy a dochází stále více k politizaci již základních parametrů celé transakce. My nechceme být součástí těchto tahanic. Z našeho pohledu obchod nenabízí férové podmínky k podnikání a v takové situaci se o nákup portfolia zcela jistě ucházet nebudeme,“ řekl Martin Němeček, generální ředitel CPI Property Group.

 

Do výběrového řízení se chtěli zapojit i místní obyvatelé, jejich šance se ale výrazně snižují. Nic totiž zatím nenasvědčuje tomu, že by ČEZ uzávěrku tendru posunul o půl roku, jak požadují. Bez toho nájemníci nestihnou sehnat bankovní úvěr. Situace je ve středu večer dokonce vyhnala demonstrovat před Úřad vlády. “Dnes už po jednání s ČEZ i společností Naxos, která tendr organizuje, víme, že veřejná soutěž nikdy nepočítala s účastí obyvatel. To je jasný argument pro zrušení celé soutěže, protože směrem k obyvatelům sídliště je diskriminační,” uvedl právník Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, která iniciativu Moje Písnice zastupuje.

ČEZ se však brání tím, že termín na podávání nabídek se už jednou prodloužil, a to z října na 2. prosince. Písničtí podle firmy dostali informace o možnosti se do tendru přihlásit již před několika měsíci. “Zatím se však zástupci iniciativy Moje Písnice do výběrového řízení nepřihlásili a z jejich veřejných prohlášení jsme nezaznamenali žádnou ochotu tak učinit. Opakovaně pouze deklarovali snahu výběrové řízení zastavit či získat bytový fond za zbytkovou cenu,” sdělil mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

 

Více ve čtvrtečním vydání deníku E15