Nájmy už nezlevňují. Ještě letos začnou opět růst, v Praze až o pětinu

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
Bytové domy na pražském Smíchově
6
Fotogalerie

Po ročním klesání cen nájmů přichází obrat. Poprvé od dubna loňského roku zaznamenávají inzertní portály stagnaci a v podzimních výsledcích očekávají znovu růst. Bude tak pokračovat dlouhodobé stoupání cen, které bylo v loňském roce přerušeno reakcemi na celosvětovou pandemii koronaviru.

Situace během minulého roku přispěla k výraznému snížení cen nájmů po celé České republice. Nejvíce se projevila v Praze, kde trh navíc poznamenal odliv turistů a vysokoškolských studentů. Například cena dvoupokojového bytu s kuchyňským koutem klesla podle portálu UlovDomov.cz v průměru o dva tisíce na 14 tisíc korun za měsíc.

Odborníci ale varují, že nízké ceny už dlouho nevydrží. „Od minulého kvartálu sledujeme zastavení pádu cen nájemního bydlení v podstatě po celém Česku. Celorepublikový průměr dokonce vzrostl, stejně tak pražský,“ shrnul vývoj cen Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.cz a šéf skupiny European Housing Services. 

Na tom, jak výrazné zdražení můžeme očekávat, se ale odborníci neshodují. Klíčový podle nich bude další vývoj koronavirové situace. Kýžený pozitivní vývoj by totiž přivedl zpět studenty vysokých škol a opět oživil turistický ruch. Navíc v kombinaci s rostoucími cenami vlastního bydlení by mohly nájmy narůst až o pětinu.

„Během nadcházejících dvanácti měsíců očekáváme výrazné zvýšení cen nájmů. V Praze počítáme s rekordním navýšením, a to až o 20 procent. V Brně a v dalších velkých městech pak o 10 procent,“ komentuje situaci Viktor Mejzlík, obchodní ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.

Inzertní portál Bezrealitky.cz tak dramatický nárůst cen nájmů neočekává. „Rozhodně se zatím nemůžeme bavit o návratu cen z předcovidového roku 2019, obrat je zatím stále mírný,“ říká Hendrik Meyer.

Koronavirová pandemie také pozměnila priority nájemců. Omezení pohybu a docházky do zaměstnání posílilo zájem o větší dispozice s možností oddělení soukromého a pracovního života. Možnost vytvoření pohodlného pracovního místa pro všechny členy domácnosti se ukázala být v minulém roce zásadní.

Podle Hendrika Meyera se zájem o pronájem bytů s vlastní oddělenou pracovnou zvedl asi o dvě třetiny. Portál Bezrealitky.cz navíc registruje i cílené stěhování nájemců do bytů s lepším pracovním prostorem, motivované právě dlouhodobou prací na home office.

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv

V letošním roce navíc vzrostla ochota Čechů připlatit si v případě, kdy jim bude jejich bydlení poskytovat příjemnější podmínky ve stále se oteplujícím městě. Do popředí zájmu se proto dostávají byty s balkony nebo terasami, případně s klimatizací nebo ty, které se nacházejí v prokazatelně zelené lokalitě.

První letošní data, kterými disponuje portál Bezrealitky.cz, ukazují, že rozdíl, který jsou nájemci ochotni zaplatit, dosáhl podílu 14 procent z ceny nájmu, u prémiových lokalit se jedná dokonce o 26 procent. Pokud nemovitosti tyto benefity naopak nenabízejí, jejich hodnota i zájem o ně začínají klesat.