Airbnb zažívá v Praze horší sezonu než loni. Správcovské firmy opouštějí trh

Poslední statistiky o využívání platformy Airbnb ukazují, že počet nabídek k ubytování zůstává na stejné hodnotě jako během zimních lockdownů.

Poslední statistiky o využívání platformy Airbnb ukazují, že počet nabídek k ubytování zůstává na stejné hodnotě jako během zimních lockdownů. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Řada firem, které spravovaly krátkodobé pronájmy, musela v důsledku velkého útlumu turistického ruchu skončit. Lépe na tom nejsou ani klasické hotely.
Rozsah rušení rezervací na celém světě se proti loňsku podle Airbnb zmírnil, i tak ale zůstává větší než před pandemií.
3
Fotogalerie

Druhé covidové léto se podepsalo na trhu s krátkodobým ubytováním ještě razantněji než to loňské, kdy si svět nepřipouštěl další vlnu. Poslední statistiky o využívání platformy Airbnb ukazují, že počet nabídek k ubytování zůstává na stejné hodnotě jako během zimních lockdownů, a tak jsou několikanásobně nižší než loni v létě. Řada firem, které spravovaly krátkodobé pronájmy, musela v důsledku velkého útlumu turistického ruchu skončit.

Byť zástupci Prahy operují s tím, že je ve městě na krátkodobé ubytování určeno až 13,5 tisíce bytů, skutečně aktivních je jich jen zlomek. V posledním půl roce bylo podle městské datové platformy Golemio skutečně využito, tedy mělo návštěvníka alespoň jednou měsíčně, jen 1215 bytů. Za celý minulý rok šlo o 8796 nabídek, v předchozích letech roční hodnoty přesahovaly dvanáct tisíc bytů.

Magistrát varoval v minulých týdnech před opětovným rozšířením krátkodobého ubytování, které podle něho v minulosti způsobilo vylidnění centra i tlak na ceny bytů. Využívání krátkodobého ubytování se však podle posledních statistik nezměnilo. Zatímco v loňském roce byl patrný razantní nárůst využívání Airbnb po rozvolnění v červnu, letos se křivka od jara nevychýlila.

Počet aktivních nabídek bytů Airbnb v PrazePočet aktivních nabídek bytů Airbnb v Praze|E15

„Nějací turisté se v Praze již objevili, avšak o návratu na úroveň před covidem opravdu mluvit nelze. Díky jednotné evropské strategii o využití covid pasů jsou zde již nějací zahraniční turisté, avšak stále tvoří menšinu,“ pozoruje předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěj Koutný. Před rokem v červnu bylo využito ke krátkodobému pronájmu 1183 bytů, letos to ve stejném období bylo jen 145.

Radní pro bydlení a legislativu Hana Kordová Marvanová (STAN) nadále prosazuje zákonnou regulaci služby, v tomto volebním období sněmovny se to však už nestihne. „Městské úřady registrují nejen stížnosti na hluk a nepořádek v některých domech, ale vysoký počet bytů využívaných ke krátkodobému ubytování turistů má negativní vliv na funkčnost města, výši nájemného a poplatků i na obecnou dostupnost bytů,“ uvedla.

Samotné Airbnb, které meziročně ztrojnásobila ztrátu, se k situaci v Praze vyjadřovat příliš nechce. Rozsah rušení rezervací na celém světě se proti loňsku podle firmy zmírnil, i tak ale zůstává větší než před pandemií. Změnily se také trendy ve využívání krátkodobého pronájmu. Zatímco dříve službu využívaly spíše menší skupiny a páry, čím dál větší zájem o tento typ ubytování mají rodiny.

Generální ředitel firmy Brian Chesky se také domnívá, že trh ovlivnil celosvětový přechod na home office. Zhruba 24 procent zákazníků Airbnb si teď podle něj rezervuje pobyty minimálně na 28 dní, zatímco před pandemií si takto dlouhé pobyty rezervovalo asi 14 procent zákazníků. To podle něj zvýhodní sdílení soukromého ubytování před hotely. „Čím déle někde zůstáváte, tím více máte snahu pobývat v soukromí,“ řekl Chesky.

Mizivé využívání krátkodobých pronájmů v Praze způsobilo těžké časy podnikatelům, kteří se živí správou těchto bytů. „Co se zasažení správcovských firem týče, mohu potvrdit, že mnoho subjektů bylo nuceno trh opustit. Někteří rozšířili své podnikání o dlouhodobé pronájmy, velká část byla nucena z trhu odejít,“ uvedl za asociaci pronajímatelů Koutný, podle kterého vláda dostatečně tyto podnikatele nepodpořila.

Jednou z takových firem, kterým lidé svěřovali do správy své byty k pronájmu, bylo Carebnb. „Bohužel jsme museli podnikání pozastavit vzhledem k situaci s covidem. Nevíme, zdali začneme opět podnikat,“ řekl zakladatel firmy Pavel Nádvorník.

Špatnou situaci zažívají i pražští hoteliéři, kteří mají oproti zbytku republiky, kam jezdí Češi na rekreaci, mnohem nižší obsazenost. „Praha je pro zahraniční turisty zakletým městem a ke vší úctě k domácím turistům, tak ti Prahu, která je branou do České republiky, nezachrání. Drtivá většina větších hotelů je neprodyšně uzavřena, hlídán je pouze technický stav budov a majetek,“ upozornil hoteliér Viliam Sivek, který kromě provozu svých rodinných hotelů zároveň šéfuje České unii cestovního ruchu.

Počet aktivních nabídek na AirbnbPočet aktivních nabídek na Airbnb|E15

Airbnb během pandemie ve světě

Barcelona

Barcelona chce zakázat pronájem soukromých pokojů turistům. Primátorka Ada Colauová navrhla nové pravidlo, které by lidem umožňovalo pronajmout pokoje ve vlastním domě pouze na pobyty delší než 30 dní. Pokud by bylo přijato, mělo by město jednu z nejpřísnějších kontrol prázdninového pronájmu na světě.

New York

Nová legislativa prodloužila minimální požadavky na pobyt v některých městech, včetně Jersey City a New Yorku. V Jersey City stoupla průměrná minimální délka pobytu v důsledku pandemie o 195 procent, na 21 dní.

Paříž

Rozhodnutí francouzského nejvyššího soudu prudce zbrzdila aktivitu na trhu s krátkodobým bydlením. Nově vydaný předpis vyžaduje, aby vlastníci požádali o předchozí povolení ke změně užívání prostor určených k bydlení.

Londýn

Zmizení Airbnb i odchod mnoha vysokoškolských studentů z města zapříčinil během pandemie rekordní snížení cen nájmů v britské metropoli. V centru Londýna se propadly začátkem roku ceny nájmů až o třináct procent. Jde ale zřejmě jen o dočasný trend, než se do města opět vrátí studenti a turisté.