Nedostupnost bytů trhá rekordy. Propast mezi cenami a příjmy se dál prohlubuje

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Bytové domy na pražském Smíchově
2
Fotogalerie

Češi jsou svými příjmy nejdále od vlastního bydlení v tuzemské historii. Jak uvádějí červnové statistiky České národní banky, průměrné ceny bytů se už v závěru loňského roku přiblížily rekordnímu dvanáctinásobku průměrného ročního příjmu. Důvodem jsou rozevírající se nůžky mezi tempem růstu příjmů a cen bytů během pandemie.

Až doposud drželo smutný rekord v dostupnosti bytů léto roku 2008, tedy období těsně před začátkem světové finanční krize. 

„Hlavní příčinou je přebytek hotovosti na českém finančním trhu a nedostatek zajímavých alternativních investičních příležitostí. Tento přebytek se soustředí u části obyvatelstva, která tyto volné prostředky umísťuje do rezidenčních investic,“ říká ekonom a partner poradenské společnosti PwC Petr Kříž. Hon na nemovitosti podle ekonomů posílily štědrý stát i centrální banka.

„Silná fiskální podpora obyvatel během pandemie, extrémně nízké úročení a chápání vlastnictví nemovitostí jako bezpečného přístavu ženou mnoho lidí i investorů do nákupů bytů navzdory ,krizi‘,“ dodává ekonom poradenské společnosti Partners Martin Mašát.

Jak uvádí letošní publikace realitní publikace Trend Report 2021, tlak na ceny významně zvyšuje především spekulativní poptávka po bytech na investici. „Zatímco růst příjmů domácností zpomalil, ceny nemovitostí rostly dál a vyšším tempem než příjmy,“ uvádí ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Zatímco průměrné příjmy se tak loni oproti předchozímu roku zvýšily zhruba o šest a půl procenta, takzvané realizované, tedy skutečné prodejní ceny bytů narostly podle ČNB o takřka deset procent. 

„Dostupná data z trhu naznačují, že silný růst pokračoval také během prvního čtvrtletí 2021 a mohl dokonce dále akcelerovat,“ uvádí červnová zpráva o finanční stabilitě České národní banky. Během letošního prvního čtvrtletí přitom zvolnil růst mezd. Výplatnice posílily o 3,2 procenta, což je nejpomalejší růst od počátku pandemie.

Ceny bytů podle ČNB jsou tak z pohledu obvyklých příjmů v průměru o 18 procent nadhodnocené. „V případě lokalit s vysokým podílem investičního typu bytů pak může nadhodnocení dosahovat až 25 procent,“ doplňuje zpráva o finanční stabilitě.

Situaci navíc komplikuje postupný růst hypotečních sazeb. „Příjmy českých domácností vzhledem ke covidové situaci nerostou. Ovšem i kdyby rostly,  nedokážou potlačit nárůst cen bytů a úroků z hypotečních úvěrů,“ uvádí šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. Primát v nedostupnosti bytů v Česku doposud držel předkrizový rok 2008, kdy lidé na byt potřebovali až 11,2násobek ročního příjmu. 

Přinejmenším zvolnění trendu může přijít už letos. „Obrat by mohlo přinést zvýšení úrokových sazeb v rámci normalizace měnové politiky centrální banky, kterého se snad již brzy dočkáme,“ dodává Kříž. Podle ekonomů se i spolu s rostoucími hypotečními sazbami blíží bodu, kdy investoři spekulující na růst cen odpadnou. Otřes prý ale není pravděpodobný.

„Bude těžší získat hypotéku, zároveň v odrazu doby lidé možná přestanou vlastní bydlení za každou cenu doslova chtít,“ uvádí partner fondu DaVinci Investments Vlastimil Bijota s tím, že v následujících pěti letech bude přibývat nájemního či družstevního bydlení.