Realitní bublina se nebezpečně nafukuje. V Evropě nejvíc ve Skandinávii a v Británii

V Británii kupci válčí o větší domy

V Británii kupci válčí o větší domy Zdroj: profimedia

V Británii kupci válčí o větší domy
Také ve Švédsku rostly více ceny domů, než bytů. Nejvíce v Malmö
Stockholm - také ve Švédsku rostly více ceny domů, než bytů.
Odborníci se bojí, že vysoké ceny bytů prohloubí sociální nerovnost
5
Fotogalerie

Globální zdražování nemovitostí vede odborníky k varování před vznikem a následným praskáním realitních bublin. Některé země jsou na tom podle nich v ukazatelích šponování cen hůř, než na tom byly před finanční krizí v roce 2008. Varovná je především situace na Novém Zélandu, v Kanadě a na severu Evropy, podotýká ve své analýze Bloomberg.

Růstu cen nemovitostí v mnoha zemích nahrává řada okolností. Lidé, kteří si v době pandemie zvykli častěji pracovat z domu, potřebují víc prostoru než dříve a vlády jim k tomu poskytují vhodné podmínky. „Koktejl ingrediencí posílá ceny domů na nebývalou úroveň po celém světě,“ napsal ve své studii ekonom Bloombergu Niraj Shah.

„Přispívají k tomu rekordně nízké úrokové sazby, jedinečné fiskální stimuly, úspory z lockdownů připravené na vklady, omezený bytový fond a očekávání výrazného zotavení globální ekonomiky,“ vysvětlil.

S razantním růstem cen se v Evropě potýkají zejména severské země. Server Politico uvedl, že ve Švédsku výrazně rychlejším tempem zdražují domy v porovnání s byty. Společnost Valueguard, která vývoj trhu sleduje, uvádí, že za posledních dvanáct měsíců šly nahoru o 23 procent, v Malmǒ a okolí dokonce téměř o 27 procent.

„Pracuji jako realitní agent sedmnáct let a nikdy jsem neviděl tak rychlý cenový růst, jaký zažíváme v posledním roce. Je to extrémní,“ řekl zmíněnému webu Pär Gunnarsson, který působí ve Stockholmu. „O každý dům, který přichází na trh, je velký zájem,“ poznamenal. Nemovitosti jsou často prodané dřív, než se dostanou do oficiální nabídky.

Odborníci podotýkají, že pořídit si dům ve Švédsku je nyní náročné i kvůli nedostatku stavebních pozemků. Kromě globálního zdražování konstrukčních materiálů zmiňují mezi dalšími problémy také nízkou konkurenci v místních stavebním sektoru.

Situace v Británii není o mnoho lepší. Poptávku pohánějí už téměř rok trvající vládní daňové úlevy pro kupce nemovitostí do pěti set tisíc liber, ale podobně jako jinde také koronavirové úspory bohatších domácností. „Realitní trh v současnosti úplně hoří,“ prohlásil minulý týden podle listu The Guardian hlavní ekonom britské centrální banky Andy Haldane. Varoval, že dramatický cenový růst zřejmě zhorší propast mezi zajištěnými a mladšími generacemi.

Podle oficiálních údajů jde pořizovací hodnota nemovitostí nahoru nejrychleji za více než dekádu. Kupci se v zemi předhánějí zejména v nabídkách za prostornější domy. Na trhu je nyní daleko méně vícepokojových bytových jednotek než dřív. Boj o volné nemovitosti vede k bizarním situacím.

Zájemci dávají nabídky na domy, které si ani neprohlédli. V dubnu nocovaly desítky potenciálních zájemců před domem realitního agenta ve snaze získat jeden ze třinácti domů mířících na prodej ve velšském Aberdare.

„Původně jsme plánovali jít do fronty o půlnoci, ale s tím, jak rostl zájem, se to posouvalo na dřívější čas,“ řekl tehdy BBC Angharad Hamilton-Shaw, který zaujal v řadě první místo už ve tři odpoledne. „Lidé stále přicházeli v časných ranních hodinách a pak zase odcházeli, když zjistili, o jaké domy mají zájem ti ve frontě. Bylo to srdcervoucí,“ dodal.

Experti v tuto chvíli vesměs nečekají, že ceny domů půjdou v příštích měsících dolů. Záležet však bude na mnoha zmíněných faktorech, především na chování vlád a centrálních bank a na rychlosti výstavby.

Žebříček rizika realitních bublin
                Poměr cena/nájem  Poměr cena/příjem  Reálný růst cen (%)

1. Nový Zéland       211,1              166,6                          13,2

2. Kanada              204,2               153,2                           8,7

3. Švédsko             178,1               150,4                           9,8

4. Norsko               179,2               140,9                           8,6

5. Británie              152,0               131,4                           7,2

6. Dánsko               147,0               135,0                          9,8

7. USA                    122,9                94,5                         10,7

8. Belgie                 153,0               138,7                          5,1

9. Rakousko            118,9               143,8                          6,1

10. Francie              140,2               126,0                          4,9

Zdroj: Bloomberg

Pozn.: Hodnoty nad 100 v prvních dvou sloupcích značí současný poměr cen k nájmu či příjmu nad dlouhodobým průměrem.

Jde o roční růst, data za první letošní čtvrtletí nebo poslední dostupný kvartál.

Ceny nemovitostí v Praze vyletěly rekordním tempem nahoru:

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv