Německo se stalo špičkou evropského realitního trhu. Na úkor Británie

Mnichov

Mnichov Zdroj: profimedia

Frankfurt
Düsseldorf
Bundestag
Angela Merkelová
5
Fotogalerie

Mekkou realitních investorů se v Evropě stávají velká německá města. Těží z poklesu zájmu o Británii, které uškodilo rozhodnutí o vystoupení z Evropské unie. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) a neziskové organizace Urban Land Institute. 

Objem investic do německých nemovitostí stoupl v uplynulých 12 měsících na 68 miliard eur (1,7 bilionu korun) z 54 miliard v předchozím roce. V Británii se ve stejném období snížil na 64 miliard eur z 66 miliard eur.

Berlín, Frankfurt nad Mohanem, Mnichov a Hamburk jsou mezi šestkou míst s nejlepším investičním a rozvojovým potenciálem pro rok 2018, píše se ve studii. "Růst počtu obyvatel, nové zakázky díky brexitu, dobré rámcové ekonomické podmínky a politická stabilita - to mají investoři rádi a z toho Německo těží," řekla agentuře DPA Susanne Eickermann-Riepeová z PwC.

Rostoucí atraktivita německých nemovitostí by se měla odrazit i v cenách nájmů. Oslovení odborníci počítají v Berlíně, Hamburku a Mnichově s nejvyšším růstem nájemních cen v Evropě. Jediným evropským městem, ve kterém by se podle studie nájmy měly snížit, je Londýn.