Obchodní centra zastarávají. Majitelé je za miliardy vylepšují

Gastronomická zóna v rozšířeném a modernizovaném Centru Chodov.

Gastronomická zóna v rozšířeném a modernizovaném Centru Chodov. Zdroj: Unibail-Rodamco

Gastronomická zóna obchodního centra Quadrio v centru Prahy.
Prodejna Delmart v obchodním centru Quadrio v centru Prahy.
Gastronomická zóna obchodního centra Quadrio v centru Prahy.
Prodejna Delmart v obchodním centru Quadrio v centru Prahy.
Gastronomická zóna obchodního centra Quadrio v centru Prahy.
17
Fotogalerie

Třetina nákupních center v České republice již prodělala rekonstrukci, další pětina renovaci plánuje. Po deseti letech provozu nedokáží držet krok s potřebami zákazníků a s nákupními trendy. 

Řada českých obchodních center postavených před deseti a více lety přestává vyhovovat současným potřebám zákazníků a trendům v nakupování. Jejich majitelé proto spustili vlnu rekonstrukcí a rozšiřování nákupních center. Investice se v součtu dostávají na řád miliard korun. Cílem je udržet zákazníky, aby neutíkali ke konkurenci nebo na internet.  

Částečnou nebo úplnou rekonstrukci už má v Česku za sebou více než třetina nákupních center. Dalších dvacet procent se chystá změnit v následujících letech, vyplývá z dat poradenské společnosti CBRE.

„V České republice už není mnoho prostoru na novou velkou výstavbu, s výjimkou Prahy. Současní developeři a majitelé nákupních center se proto soustředí především na možnost expanze stávajících dobře fungujících center. Díky stárnutí současných nákupních center a limitované nové výstavbě se však největším trendem stává redevelopment stávajících obchodních center,“ uvedla Katarína Brydone, šéfka retailu v CBRE.

Do velkých rekonstrukcí obchodních center se pustila skupina CPI. Po vybudování nové gastronomické zóny v centru Quadrio uprostřed Prahy se do obdobnou změnu nedávno dokončila rovněž ve vysočanském centru Fénix.

Největší akci ale společnost miliardáře Radovana Vítka podnikla v Českých Budějovicích. Za tři čtvrtě miliardy korun tam v únoru dokončila rozšíření centra Igy. Jeho původní část je otevřená od roku 2004.  

„Obecně zkvalitňujeme gastronomické zóny, pořizujeme nový mobiliář, modernizujeme sociální zařízení,“ popsal jádro změn manažer obchodních center v CPI Pavel Ebr. Celkem skupina do modernizací a rozšíření čtrnácti obchodních center investuje do tří let přibližně čtyři miliardy korun.

Nově opravená a rozšířená je též Galerie Butovice nedaleko stanice metra Nové Butovice. „Rekonstrukce obchodních center a zvyšování kvality nabídky stravování a trávení volného času v nich je trend, který vidíme jak v západní Evropě, tak i v rámci České republiky. Nová Galerie Butovice se proměnila přesně v tomto duchu,“ sdělil specialista na obchodní centra Jan Čížek z poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která se o butovické centrum stará.  

Zdaleka největší investici do zvětšení stávajícího obchodního centra udělala v poslední době francouzská společnost Unibail-Rodamco. Za čtyři miliardy korun na podzim dokončila výstavbu nové části Centra Chodov. Spolu s tím zrenovovala i původní část.