Obchody s byty spadly za pět let na polovinu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: b2b projekt

Loni na začátku roku to podle katastrálních statistik vypadalo, že se realitní trh vzpamatoval z krize. Celkový počet transakcí s nemovitostmi tehdy vzrostl o desetinu. Optimisty, kteří z toho usuzovali na konec realitních peripetií, ale letošní první kvartál vrátil zpátky do reality.

Za první tři měsíce letošního roku se trh dostal znovu na klouzačku a spadl o 11 procent. Souhrnná aktivita na trhu s nemovitostmi je tak nejnižší od roku 2008, odkdy Český úřad zeměměřický a katastrální čtvrtletní statistiky zveřejňuje.

„Proti začátku minulého roku, kdy se zápisy ve všech kategoriích zvýšily, letos zaznamenaly opět výrazný propad. Statistiky tak odpovídají situaci realitního trhu a oblasti stavebnictví v posledních měsíprodány cích, kdy pokračuje stagnace,“ řekl deníku E15 Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Propad vykázaly transakce s byty, jejichž počet meziročně klesl o plných 16 procent. Ve srovnání s rokem 2008 jsou podle katastru obchody s byty zhruba na polovině. Transakce s budovami a stavebními parcelami se ve srovnání se začátkem minulého roku snížily o devět procent, vkladů k pozemkům bylo o šest procent méně.

Transakce s byty a parcelamiTransakce s byty a parcelami | E15

Výkonný ředitel realitní sítě Re/Max Hanuš Němeček vysvětluje pokles transakcí s byty letošním zvýšením daně z převodu nemovitostí ze tří na čtyři procenta. „U většiny případů z listopadu a prosince 2012 proto vznikl tlak na jejich zavření před koncem roku. Datum zápisu na katastru je rozhodující pro stanovení výše daně,“ uvedl manažer. Roli však podle něj hrála i dlouhá zima. „Trh se začal hýbat až v dubnu s počátkem jara,“ dodal Němeček.

Jedinou položkou, která vykázala výrazný růst, a to hned o 67 procent, jsou katastrální vklady k rozestavěným bytům. Zápis rozestavěných budov nebo bytů do katastru se děje obvykle na základě takzvaného prohlášení vlastníka, které developer zpracovává zhruba v době dokončení hrubé stavby, sdělil generální ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Vklady do katastru nemovitostíVklady do katastru nemovitostí | E15

„Rostoucí počet rozestavěných staveb i jednotek ve statistice katastru nemovitostí tak ukazuje, že před šesti až devíti měsíci pravděpodobně došlo k velkému počtu nově zahájených bytových staveb, které v prvním kvartále 2013 dosáhly hrubé stavby,“ uvedl šéf Ekospolu. Současně však dodal, a shoduje se v tom s Novotným z firmy Vilímková, Dudák & Partners, že to rozhodně neznamená plošné obnovení stavitelské aktivity.

Petr Novotný: Firmy šidily kvalitu bytů, i když nemusely