OC Aupark v Bratislavě mění majitele. Za skoro 12 miliard korun ho koupila Wood & Company

OC Aupark v Bratislavě

OC Aupark v Bratislavě Zdroj: Facebook OC Aupark Bratislava

OC Aupark v Bratislavě
OC Aupark v Bratislavě
OC Aupark v Bratislavě
4
Fotogalerie

Společnost Wood & Company od firmy Unibail-Rodamco-Westfield (URW) kupuje obchodní centrum Aupark v Bratislavě. Cena transakce je 450 milionů eur (asi 11,7 miliardy korun), její dokončení se očekává v první polovině roku. Spolu se svým partnerem Tatra Asset Management Wood & Company nejprve získá podíl 60 procent, zbylá část bude převedena v dohodnutých podílech v letech 2022, 2023 a 2024.

Dokončení prodeje je podmíněno splněním standardních odkládacích podmínek včetně schválení regulačními orgány. Společnost URW bude pokračovat ve správě nemovitosti společně s Wood & Company až do úplného převodu obchodního centra.

S ohledem na dopady pandemie koronaviru poskytla URW kupujícímu tříletou záruku na nájemné a participativní úvěr. Společný podnik URW a kupujících zároveň pomohl refinancovat stávající dluh Auparku získáním bankovní půjčky 229,5 milionu eur (asi šest miliard korun).

„Aupark skvěle doplňuje naše realitní portfolio a zároveň představuje pro naše klienty jedinečnou investiční příležitost se stabilními výnosy a příznivým poměrem rizika a návratnosti. Současné analýzy a trendy ukazují na očekávaný návrat spotřebitelů do obchodních center po odeznění pandemie, který potvrzují i aktuální zkušenosti ze zahraničí. Země, ve kterých se obchody již znovu otevřely, vykazují vysoký nárůst návštěvnosti,“ uvedl investiční ředitel Wood & Company zodpovědný za majetek firmy na slovenském trhu Martin Šmigura. Firma podle něj letos plánujeme vstoupit na další trhy střední a východní Evropy a rozvíjet portfolio.

Aupark Bratislava disponuje hrubou pronajímatelnou plochou 59 600 metrů čtverečních, předloni ho navštívilo 11,8 milionu lidí. „Prémiová nákupní centra, jako je Aupark, budou hrát jedinečnou roli při oživení ekonomiky po koronavirové pandemii. Jejich klientelu tvoří návštěvníci ze středních a vyšších vrstev, tedy skupiny obyvatel, které byly ekonomickými důsledky covidu postiženy nejméně. Ve srovnání s konkurencí má průměrný návštěvník Auparku o 30 procent vyšší příjem a během jedné návštěvy navštíví o pětinu více obchodů,“ řekl Michal Soták z poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Získáním bratislavského nákupního centra se Wood & Company stává druhým největším vlastníkem kancelářských a nákupních center v Bratislavě a Praze. Hodnota jejího realitního portfolia díky této transakci přesáhne jednu miliardu eur (asi 25,9 miliadry korun). Kromě Auparku vlastní Wood & Company také nákupní centra Galerie Harfa a Centrum Krakov v Praze. Pronajímatelnou plochu v retailovém majetku skupina zvyšuje na 115 tisíc metrů čtverečních.

Největším vlastním výdělečných nemovitostí v ČR, Berlíně a regionu střední a východní Evropy je skupina CPI Property Group. Portfolio jejích nemovitostí bylo ke konci loňského roku oceněno na 10,3 miliardy eur (asi 266,9 miliardy korun).

Wood & Company je investiční skupina, která se zaměřuje na poskytování transakčního poradenství, poradenství v oblasti korporátních financí, obchodování s cennými papíry a správu aktiv. Společnost funguje od roku 1991, kanceláře má v šesti evropských městech včetně centrály v Praze.