Počet nově zahájených staveb bytů v Česku do konce září vzrostl

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Stavební firmy v Česku zahájily letos do konce září stavbu 5295 bytů v bytových domech, meziročně o 1,4 procenta více. Nejvíce se jich začalo stavět v Praze, kde však počet zahájených staveb klesl meziročně o 12,6 procenta. Počet zahájených staveb rodinných domů v Česku stoupl o 3,8 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. 

Největší podíl zahájených staveb bytových domů (31,4 procenta) připadal na Prahu. Následovaly Olomoucký (14,4 procenta), Jihomoravský kraj (12,7 procenta), Vysočina (9,3 procenta) a Středočeský kraj (8,2 procenta). Naopak v Libereckém kraji to s 47 byty bylo necelé procento.

V Praze klesl počet zahájených staveb bytů meziročně o 12,6 procenta na 1663. Zhruba polovina z celkového počtu připadala na projekt Riverpark Modřany společnosti Karlín Group, který úřady povolily v květnu. Pomalé tempo při povolování staveb je podle analytiků jednou z příčin výrazného růstu cen bytů. Za poslední tři roky stouply ceny nových bytů v hlavním městě téměř o 70 procent a průměrná prodejní cena se blíží 100 tisíc korunám za metr čtvereční.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v Česku do konce září meziročně vzrostl o 3,8 procenta na 14 640. Tempo růstu však v průběhu roku klesá, ještě v pololetí byl růst zhruba desetiprocentní. Nejvíce rodinných domů připadalo na Středočeský (25,8 procenta), Jihomoravský (11,6 procenta), Moravskoslezský (10,3 procenta) a Plzeňský kraj (7,3 procenta). Podíl Prahy mírně klesl na 2,6 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali jednotlivci a stavební firmy do konce září stavět 24 742 bytů, meziročně o šest procent více. V porovnání s rekordním rokem 2008 byl však jejich počet více než o čtvrtinu nižší.